27 de ani
de presa libera
Marti, Septembrie 19, 2017 18:18 PM
opinia-balcescu

Politic

Accesul pietonal va fi interzis pe durata reabilitării/ Traversarea râului Buzău în zona podului de la Vadu Paşii ar putea deveni o aventură mortală

de Călin BOSTAN
Politic  |
08.09.2017, 00:00
257

   Joi dimineaţă, la podul peste râul Buzău de la Vadu Paşii, a avut loc predarea către constructor, de către responsabilii Consiliului Judeţean, a amplasamentului pe care vor avea loc lucrările de reabilitare a podului rutier - care, în urma lucrărilor, va deveni unul de uz pietonal - şi de construire a ­unu­ia nou, care va fi destinat traficului auto. Din acest moment, lucrurile par a fi intrat în linie dreaptă, mingea fiind pasată, definitiv, de către autorităţi către constructor, care, conform caietului de sarcini în baza căruia a câştigat licitaţia, ar trebui să termine lucrarea în decurs de doi ani.

   Deşi vestea - aşteptată de mai bine de 15 ani - că lucrările la pod vor debuta în scurt timp i-a încântat pe locuitorii din comuna Vadu Paşii, dar şi pe cei din localităţile buzoiene de până la Robeasca, aceştia se confruntă deja cu o problemă care, se pare, nu a fost luată în calcul de niciunul dintre factorii responsabili, autorităţi jude­ţene sau locale ale comunei căreia îi aparţine podul şi constructor. Închiderea completă, pentru o bucată de timp, a vechiului pod, care se traduce în interzicerea inclusiv a circulaţiei pietonale, îi încurcă foarte mult pe cetăţenii care fac naveta în Buzău, fie cu bicicletele, fie pe jos până la capătul linie de maxi-taxi 5 şi de acolo cu microbuzele. Aceştia au o singură variantă la dispoziţie pentru a-şi continua rutina zilnică, respectiv accesul pe podul de cale ferată, gest care se poate, însă, transforma într-o aventură cu urmări tragice. Şi, punând la socoteală că luni este deschiderea noului an şcolar, ne putem imagina că respectivul pod de cale ferată se va umple, la orele de vârf, cu elevi de gimnaziu şi de liceu care se grăbesc să prindă microbuzul 5, riscând-şi viaţa.

   Autorităţile feroviare sunt conştiente de această posibilitate: „Mă tem că vor fi oameni schilodiţi sau chiar omorâţi de tren. Mă gândesc în principal la oameni în stare de ebrietate, poate şi la biciclişti. Orice nea­tenţie poate fi fatală. O să vedem ce decizie vom lua. Accesul pietonilor pe podul feroviar este interzis. Nu doar că vom aplica amenzi, dar pentru aşa ceva se face dosar penal. Urmează ca Poliţia Feroviară să vină la pod şi să dea amenzi, plus să întocmească dosare penale”, a declarat, pentru buzoienii.ro, Ovidiu Pelin, din cadrul CFR Insfrastructură.

   La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean admite că nu prea este nimic de făcut: ,,Nu se poate face nimic, pentru că acestea sunt costurile. haideţi să ne hotărâm, vrem să facem podul sau vrem să circulăm pietonal pe el. Nu cred că se pot face investiţii, ca să faci o punte. Va fi o perioadă destul de scurtă în care nu se va putea circula pietonal, dar în momentul în care se vor termina anumite lucrări la podul vechi, circulaţia pietonală se poate relua”, a declarat, joi, preşe­dintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu.

   Şi mai sceptic este reprezentantul constructorului, diri­gintele de şantier: „Sunt două variante, încă nu s-a luat o decizie. Cel mai probabil podul vechi va fi închis definitiv şi va intra în conservare. Asta înseamnă că nu se va mai circula deloc pe el, nici cu piciorul. Cea de-a doua variantă, cu şanse mai mici, e să se amenajeze totuşi o cale pietonală. Vom vedea”, a precizat acesta, citat de buzoienii.ro.

Două posibilităţi

   Într-adevăr, sunt două variante, dar nu cele invocate de constructor. Prima este aceea ca locuitorii din Vadu Paşii direct afectaţi de această problemă să sară în capul autorităţilor locale. „Eu sper ca, după două luni, pe podul vechi se va permite din nou circulaţia pietonală. Până atunci va fi dificil. Oamenii vor trebui să se asocieze mai mulţi la câte un autoturism atunci când merg în oraş. Am vorbit şi la firmele de transport să suplimenteze cursele în această perioadă. Însă, sunt firme private, vor pune mai multe microbuze dacă vor avea clienţi şi nu vor merge în pierdere”, susţine primarul comunei, Gheorghe Firon. Pentru că, în ciuda posibilităţii ca transportatorii să suplimenteze cursele, acestea nu vor fi taxate cu 1,5 lei, ci cu mult mai mult, sume la care se vor adăuga cele plătite pe transportul local de călători din Buzău, pentru trasee precum Autogară-şcoală/serviciu.

   O a doua este ca persoanele afectate să sară în capul autorităţii judeţene; deja, conform unor surse locale, un comitet de iniţiativă din Vadu Paşii face demersuri ca o delegaţie din comună să fie primită de preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu.

Comentarii

pod (08 Sep, 16:48)
ionescu

romanul intotdeauna a fost vesnic nemultumit si comod. nu poti fi cu ceva in fund si cu sufletul in rai.

Raspunde

Stiri Agerpres

AFIR: Silozurile, grajdurile și serele ar putea fi cumpărate de către beneficiarii PNDR în mod direct
Marti, Septembrie 19, 2017 18:06 PM

Silozurile, grajdurile și serele din cadrul proiectelor implementate cu fonduri europene din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020) ar putea fi achiziționate de către beneficiarii PNDR, în mod direct, fără a mai parcurge nicio altă procedură de achiziție, a afirmat, marți, într-un comunicat de presă, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian-Ionuț Chesnoiu.

Ministrul Muncii: Varianta finală a Legii pensiilor va fi prezentată în Coaliție pe 1 octombrie 2017
Marti, Septembrie 19, 2017 17:56 PM

Legea pensiilor va avea variantă finală la data de 1 octombrie, iar ulterior documentul va urma circuitul de avizare, a declarat, marți, la Antena 3, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu.

Ministrul Fifor - întâlnire în SUA cu adjunctul consilierului pe securitate al lui Trump: România rămâne un partener de încredere
Marti, Septembrie 19, 2017 17:48 PM

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, s-a întâlnit, marți, cu ocazia unei vizite pe care o efectuează în SUA, cu adjunctul consilierului pentru securitate națională al președintelui Donald Trump, Ricky Waddell, context în care l-a asigurat pe oficialul american că România rămâne un partener de încredere în continuarea eforturilor internaționale de menținere a stabilității și în dezvoltarea Parteneriatului Strategic.

Trump la ONU: Armata americană va deveni mai puternică decât oricând
Marti, Septembrie 19, 2017 17:47 PM

Președintele american Donald Trump a declarat marți, într-un discurs rostit la Adunarea Generală a ONU, că armata Statelor Unite 'va deveni în curând mai puternică decât oricând', dorind să adreseze astfel un avertisment inamicilor SUA, relatează AFP și Reuters.

Fostul șef al Tarom afirmă că a primit "sugestii" pentru a vinde Tarom la o companie arabă
Marti, Septembrie 19, 2017 17:43 PM

Eugen Davidoiu, fostul director general al Tarom, susține că în primele săptămâni după preluarea funcției au fost discuții cu anumite persoane, printre care și un consilier al unui premier, în cadrul cărora s-ar fi "sugerat" că Tarom ar trebui să meargă la o companie arabă.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
19 Sep, 11:34 Hotiile acoperite ale lui corcodel
Posea Gh a comentat pentru articolul Dosarul în care Lungu de la Nehoiu a fost condamnat la 10 de închisoare va fi rejudecat:
Multe din lucrurile care i s-au intamplat lui Lungu se datoreaza si mediatizarii excesive a presei care se pare nu l-a placut deloc.In schimb presa a protejat pe cel mai mare hot care a existat vreodata pe Valea Buzaului Alexandru Corcodel.Acesta avea o adevarata institutie in a fura bani publici.Multe dintre hotiile de acolo au fost acoperite de functionarii primariei care tac acum sub linistea unor salarii bababne facute de actualul primar pe care il manipuleaza.Este bine de stiut edilii de astazi stiu de frica functionarilor din primarie.Pe Lungu l-au tradat toti,el a fost mai mult prost decat hot.L-au tradat oamenii din primarie santajati de corcodel,l-au tradat salariuatii de la firma care voiau sa scape de el sa se poata desfasura ei in liniste.I-au indepartat oamenii situatie la care a lucrat si Gavriloiu fgratele lui de cruce care acum nici usturoi n-a mancat nici gura nu-i miroase.`In primarie se stie s-au furat bani cu sacosa inainte de campanie sub semnaturi fictive.Furturile sunt acoperite de functionari si nu inteleg pana unde tine complicitatea lui Milea.De ce se complace?Furturi de teren,dosarele blocate de procuratura Patarlagele{oare de ce?)Dosarele blocate si acoperite ale fiului primarului care a furat scoala si a fost repus in functie de catre inspectorat.Pe cine reprezinta el acolo.la Lungu ca sa revenim la caz,un rol important l-au jucat expertizele specialistilor.Acestia la unison au sustinut ca nu din cauza defrisarii lui lungu s-a deplasat terenul.Este recunoscut de specialisti ca fiind o zona cu probleme iar din satelit s-a putut urmarii deplasarea terenului in timp.Au stiut si ISU,si Prefectura,si primaria ,dar nu a veau interes sa piarda capital mde imagine asa ca au gasit tapul ispasitor.Opinia te rog apleaca-te asupa zonei cu profesionalism si vei descoperii multe.Un ziar ca dvs care are de aparat blazonul poate si trebuie sa faca asta.De ce nu vorbiti de furturile lui Corcodel cu Scutaru,despre improprietariri ilegale.Multe ,multe ,multe.De ce nu vorbiti despre cancerul de la liceul din Nehoiu unde fiul lui Corcodel face lucruri grotesti,ilegale si inumane.?
18 Sep, 21:41 un alt cetatean
BOARCAS IONELA a comentat pentru articolul Înglodat în datorii la furnizori și la stat, Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă, în pericol iminent de desființare:
coruptie si nepasare....asta e Romania de ieri de azi si de maine
18 Sep, 12:47 Guvern cu slugi si spioni
Observatorul din spatele frontului a comentat pentru articolul Generalul Lucian Foca, numit consilier al premierului Tudose, la două săptămâni de la trecerea în rezervă:
Acestui "guvern" al tradarii si jafului national,a primit "intariri" prin adcooptarea acestui slugoi tradator,PLF.De specialisti in dezinformari,manipulari,infiltrari,culegatori de informatii avea nevoie acest guvern pe care il asteapta o toamna foarte "fierbinte".Pentru ca in Romania,oamenii care isi cer drepturile si o democratie autentica au devenit dusmanii poporului.
Google PageRank Checker