27 de ani
de presa libera
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:39 AM

Politic

Accesul pietonal va fi interzis pe durata reabilitării/ Traversarea râului Buzău în zona podului de la Vadu Paşii ar putea deveni o aventură mortală

de Călin BOSTAN
Politic  |
08.09.2017, 00:00
325

   Joi dimineaţă, la podul peste râul Buzău de la Vadu Paşii, a avut loc predarea către constructor, de către responsabilii Consiliului Judeţean, a amplasamentului pe care vor avea loc lucrările de reabilitare a podului rutier - care, în urma lucrărilor, va deveni unul de uz pietonal - şi de construire a ­unu­ia nou, care va fi destinat traficului auto. Din acest moment, lucrurile par a fi intrat în linie dreaptă, mingea fiind pasată, definitiv, de către autorităţi către constructor, care, conform caietului de sarcini în baza căruia a câştigat licitaţia, ar trebui să termine lucrarea în decurs de doi ani.

   Deşi vestea - aşteptată de mai bine de 15 ani - că lucrările la pod vor debuta în scurt timp i-a încântat pe locuitorii din comuna Vadu Paşii, dar şi pe cei din localităţile buzoiene de până la Robeasca, aceştia se confruntă deja cu o problemă care, se pare, nu a fost luată în calcul de niciunul dintre factorii responsabili, autorităţi jude­ţene sau locale ale comunei căreia îi aparţine podul şi constructor. Închiderea completă, pentru o bucată de timp, a vechiului pod, care se traduce în interzicerea inclusiv a circulaţiei pietonale, îi încurcă foarte mult pe cetăţenii care fac naveta în Buzău, fie cu bicicletele, fie pe jos până la capătul linie de maxi-taxi 5 şi de acolo cu microbuzele. Aceştia au o singură variantă la dispoziţie pentru a-şi continua rutina zilnică, respectiv accesul pe podul de cale ferată, gest care se poate, însă, transforma într-o aventură cu urmări tragice. Şi, punând la socoteală că luni este deschiderea noului an şcolar, ne putem imagina că respectivul pod de cale ferată se va umple, la orele de vârf, cu elevi de gimnaziu şi de liceu care se grăbesc să prindă microbuzul 5, riscând-şi viaţa.

   Autorităţile feroviare sunt conştiente de această posibilitate: „Mă tem că vor fi oameni schilodiţi sau chiar omorâţi de tren. Mă gândesc în principal la oameni în stare de ebrietate, poate şi la biciclişti. Orice nea­tenţie poate fi fatală. O să vedem ce decizie vom lua. Accesul pietonilor pe podul feroviar este interzis. Nu doar că vom aplica amenzi, dar pentru aşa ceva se face dosar penal. Urmează ca Poliţia Feroviară să vină la pod şi să dea amenzi, plus să întocmească dosare penale”, a declarat, pentru buzoienii.ro, Ovidiu Pelin, din cadrul CFR Insfrastructură.

   La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean admite că nu prea este nimic de făcut: ,,Nu se poate face nimic, pentru că acestea sunt costurile. haideţi să ne hotărâm, vrem să facem podul sau vrem să circulăm pietonal pe el. Nu cred că se pot face investiţii, ca să faci o punte. Va fi o perioadă destul de scurtă în care nu se va putea circula pietonal, dar în momentul în care se vor termina anumite lucrări la podul vechi, circulaţia pietonală se poate relua”, a declarat, joi, preşe­dintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu.

   Şi mai sceptic este reprezentantul constructorului, diri­gintele de şantier: „Sunt două variante, încă nu s-a luat o decizie. Cel mai probabil podul vechi va fi închis definitiv şi va intra în conservare. Asta înseamnă că nu se va mai circula deloc pe el, nici cu piciorul. Cea de-a doua variantă, cu şanse mai mici, e să se amenajeze totuşi o cale pietonală. Vom vedea”, a precizat acesta, citat de buzoienii.ro.

Două posibilităţi

   Într-adevăr, sunt două variante, dar nu cele invocate de constructor. Prima este aceea ca locuitorii din Vadu Paşii direct afectaţi de această problemă să sară în capul autorităţilor locale. „Eu sper ca, după două luni, pe podul vechi se va permite din nou circulaţia pietonală. Până atunci va fi dificil. Oamenii vor trebui să se asocieze mai mulţi la câte un autoturism atunci când merg în oraş. Am vorbit şi la firmele de transport să suplimenteze cursele în această perioadă. Însă, sunt firme private, vor pune mai multe microbuze dacă vor avea clienţi şi nu vor merge în pierdere”, susţine primarul comunei, Gheorghe Firon. Pentru că, în ciuda posibilităţii ca transportatorii să suplimenteze cursele, acestea nu vor fi taxate cu 1,5 lei, ci cu mult mai mult, sume la care se vor adăuga cele plătite pe transportul local de călători din Buzău, pentru trasee precum Autogară-şcoală/serviciu.

   O a doua este ca persoanele afectate să sară în capul autorităţii judeţene; deja, conform unor surse locale, un comitet de iniţiativă din Vadu Paşii face demersuri ca o delegaţie din comună să fie primită de preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu.

Comentarii

pod (08 Sep, 16:48)
ionescu

romanul intotdeauna a fost vesnic nemultumit si comod. nu poti fi cu ceva in fund si cu sufletul in rai.

Raspunde

Stiri Agerpres

O "ARtfel" de expoziție AGERPRES, de vineri la Palatul Suțu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 05:25 AM

Agenția Națională de Presă AGERPRES organizează o "ARtfel" de expoziție de fotografie, care îmbină fotoreportajul, documentarul video și realitatea augmentată și care poate fi vizitată începând de vineri până pe 10 decembrie, la Palatul Suțu - Muzeul Municipiului București.

Opt bărbați, care pretind a fi nord-coreeni, găsiți pe o barcă eșuată în nordul Japoniei
Vineri, Noiembrie 24, 2017 04:33 AM

O barcă de lemn în care se aflau opt bărbați, care pretind a fi din Coreea de Nord, a eșuat în nordul Japoniei, a transmis vineri presa locală, citând poliția, informează agenția dpa.

DESTINAȚII DE WEEKEND - sfârșit de săptămână în București (evenimente culturale)
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:56 AM

Ediția cu numărul 24 a Târgului Internațional Gaudeamus - Carte de învățătură, continuă la sfârșitul acestei săptămâni, în Pavilionul Central Romexpo, ultima zi a manifestării fiind duminică, 26 noiembrie.

DOCUMENTAR: 45 de ani de la moartea inventatorului Henri Coandă
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:48 AM

Henri Coandă, creatorul primului avion cu reacție din lume, s-a născut la 7 iunie 1886, la București.

DOCUMENTAR: 90 de ani de la moartea omului politic Ion I. C. Brătianu
Vineri, Noiembrie 24, 2017 03:43 AM

Ion I.C. Brătianu s-a născut la 20 august 1864, în localitatea Florica, județul Argeș, fiind fiul lui Ion C. Brătianu, om politic, fruntaș al Revoluției de la 1848, al cărui nume este legat și de alte mari evenimente din istoria României, precum Unirea Principatelor (1859) sau Independența de stat (1877).

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
23 Nov, 19:26 DORU CASCADORUL POLITIC
NEHOIANUL a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Ptr domnul LUCIDUL:Domnule chestia cu familia Corcodel este ciorba reincalzita.Dar sa revenim la DORU CASCADORUL=PROSTITUATA POLITICA=INTELECTUAL OBOSIT.Cat timp a fost presedinte PDL NEHOIU,partidul nu a avut o contabilitate clara si legala.Exista convorbiri telefonice de ale DOMNULUI DORU CASCADORU(predate deja la DNA),prin care ameninta daca nu primeste bani(efectiv).exista facturi cu reparatia masini personale ale domnului in cauza,decontate de firme agreate de dansul la aceea vreme,exista persoane in oras care au dat spaga domnului sa fie angajate la COMPANIA DE APA NEHOIU.Deci,vedeti domnule LUCIDUL UNDE CUM A FURAT DORU CASCADORU.Eu am dovezi ptr cea ce sustin
23 Nov, 18:54 Corectitudinea este un ideal, nicidecum o realitate!
Pixelu afumat a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Critica este naturală. Pupincureala este forțată. Nu m-ar mira ca lucidul să fie chiar forma de viață în cauză!
23 Nov, 18:26 Fiti corecți!
Lucidul. a comentat pentru articolul Social-democratul Doru Muzgoci părăsește Consiliul Județean:
Pe Muzgoci nu il înjură altcineva decât familia de hoți Corcodel.Astia nu uita ca i-a dat jos de la ciolan .Cum si de ce lua șpăgi de la PDL?Domnu ziarist de ce lăsați sa fie denigrat un om serios cu o familie serioasă ca Muzgoci .A făcut multe pentru noi si este un om corect,ce a furat Muzgoci?Este scandalos,este rușinos .Prosti si lingăi se exprima aici.Pacat .Ma așteptam la altceva.
Google PageRank Checker