Pompierii spun că, în 2018, în perioada august-septembrie,  au fost mai puţine incendii de vegetaţie  compa­rativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. În urma monitorizării şi gestionării situaţiilor de urgenţă, în zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, s-au înregistrat în perioada august – septembrie 2018 un număr de 50 arderi necontrolate, suprafaţa afectată de incendii fiind de aproximativ 210 ha.

Din analiza efectuată la nivelul Centrului ­Operaţio­nal Judeţean, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultă o scădere cu circa 50% a numărului de incendii de vegetaţie uscată, mărăciniş şi lăstăriş (112  – în anul 2017 faţă de 58 – în anul 2018)”.

Pentru a se menţine în acest trend descendent, având în vedere prognoza meteorologică  care indică precipitaţii reduse pentru următoarea perioadă, pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, pompierii buzoieni aduc în atenţia populaţiei câteva aspecte legate de arderea resturilor vegetale. „Aducem la cunoştinţă faptul că arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale”, se transmite într-un comunicat al Biroului de Presă al ISU Buzău. De asemenea, după obţinerea acestor documente  cetăţenii trebuie să ia şi unele măsuri preventive.

Ce recomandări au pompierii pentru buzoieni

Arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale reprezintă un pericol pentru populaţie, mediu şi proprietate. Dacă se face curăţarea gospodăriilor de resturi vegetale, desfă­şurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt. De asemenea, colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze na­turale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.

Atunci când dau foc la resturi vegetale, cetăţenii trebuie să aibă în apropiere şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii. Pe timpul cât se desfăşoară arderea, aceasta tebuie făcută sub supraveghere, iar înainte să părăsească locul trebuie să se asigure că focul a fost stins. Este interzisă acoperirea cu pământ a focarelor. „Fără obţinerea acestor documente şi luarea măsurilor preventive, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale”, mai atenţionează pompierii buzoieni.

DISTRIBUIȚI
loading...