Deşi a câştigat doar parţial în instanţă procesul cu Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care l-a vrut exclus din sistem, judecătorul Eugen Irimia de la Tribunalul Buzău a reuşit să convingă membrii aceleiaşi secţii să-i considere vechime în muncă perioada de 8 luni şi 26 de zile cât magistratul s-a judecat cu CSM. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a înlocuit măsura de excludere din magistratură cu o suspendare pentru o perioadă de 6 luni. Judecătorul Eugen Irimia va ieşi acum, de bună-voie, din sistem, dar la pensie, începând cu 1 ianuarie 2019.

Judecătorul buzoian s-a aflat acum doi ani la un pas de excluderea din magistratură, în urma unei acţiuni disciplinare formulată de Inspecţia Judiciară, fiind acuzat că a furnizat informaţii compromiţătoare despre un coleg şi a participat la realizarea unor articole denigratoare la adresa acestuia. Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva lui Eugen Irimia, judecător sindic la Tribunalul Buzău, şi a dispus excluderea sa din magistratură. Ulterior, Irimia a atacat decizia şi a câştigat, anul trecut, procesul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, obţinând doar suspendarea din magistratură pentru o perioadă de 6 luni.

Articolele care au stat la baza acţiunii disciplinare au apărut în publicaţia „Atac de Buzău”, instituţie media de scandal implicată într-un dosar de şantaj. Atunci, Doru Iuga, fost director OTV, Florin Paraschivescu, directorul ziarului, şi soţia sa, Oana Galaton, responsabil de publicitate, au fost arestaţi pentru şantaj. Judecătorul buzoian a mai fost acuzat şi că, în mai multe dosare, nu a respectat îndatorirea de a se abţine, deşi ştia că una dintre părţi este reprezentată de o avocată cu care are relaţii mai mult decât profesionale.

Decizia motivată a CSM de excludere din magistratură a judecătorului Eugen Irimia a fost publicată la sfârşitul lunii iulie 2016, iar documentul scoate la iveală aspecte halucinante din ancheta care a condus la excluderea din magistratură a judecătorului buzoian Eugen Irimia, magistrat la Secţia Contencios-Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Buzău, măsură fără precedent în ultimele două decenii.

Documentul, care se întinde pe mai bine de 50 de pagini, explică, în amănunt, cum magistratul, împreună cu iubita sa, avocat, dar şi cu un om de afaceri, au făcut demersuri şi au plătit publicarea unor materiale denigratoare la adresa judecă­toarei care conducea secţia în care Irimia activa şi a cărei funcţie o viza, Mariana Coţofană. CSM i-a respins, însă, candidatura lui Irimia, iar de atunci a fost pus în practică un plan de răzbunare.

Inspecţia Judiciară, sesizare din oficiu

La sfârşitul lui 2014, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare a cerut un control la Curtea de Apel Ploieşti şi la instanţele arondate, având ca obiect verificarea modului de îndeplinire a atribuţiilor de către judecătorii cu funcţii de conducere. La începutul lui 2015, în timpul verificărilor efectuate la Tribunalul Buzău, preşedinta secţiei a II-a ar fi semnalat echipei de inspectori o situaţie legată de conduita judecătorului Irimia şi a pus la dispoziţie mai multe înscrisuri, precizând, potrivit hotărârii CSM, că nu doreşte să depună plângere  ori sesizare.

Potrivit unor surse, erau ataşate copii de pe publicaţia respectivă, print-screenuri de pe site-ul aceleiaşi publicaţii, dar şi filmuleţe în care apărea judecătorul Eugen Irimia la o sindrofie organizată de aceeaşi publicaţie înconjurat de personaje care n-ar fi trebuit să se afle în preajma unui magistrat de talia celui de mai sus.

În urma analizării documentelor, Inspecţia Judiciară s-ar fi sesizat din oficiu şi a demarat cercetarea disciplinară în cazul judecătorului Irimia.

Eugen Irimia este în magistratură din 1994, iar la Tribunalul Buzău din 2002. Irimia este din Nehoiu şi a promovat la Tribunalul Buzău în octombrie 2002. A absolvit Facultatea de Drept Bucureşti în 1993, a fost consilier juridic la Mobineh SA Nehoiu (01.05.1993 – 15.02.1994) şi mai apoi judecător la Patârlagele.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

Comments are closed.