Buzăul a primit primele 300 de doze de vaccin, informează medicul Carmen Scântei. Este vorba, în prima etapă, despre  vaccinul destinat  imunizării personalului medical din cabinetele medicilor de familie și unitățile sanitare cu paturi și vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

   Această etapă este continuată cu alte două după jumătatea lunii noiembrie. „A început raportarea şi monitorizarea pe cele trei coduri ale infecţiilor respiratorii. În ultimii ani, s-a constatat că vârful acestei infecţii pe care vrem să o prevenim apare, undeva, la sfârşitul lunii februarie martie şi s-a decis ca demararea campaniei de vaccinare antigripală a populaţiei să înceapă după 15 noiembrie. În această campanie vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide”,  medicul Carmen Scântei din cadrul Direcţiei Sanitare Buzău.

   Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și  recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. Vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice ale Organizației Mondiale a Sănătății, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. Medicii recomandă să se ţină cont de măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos , cu o alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare, sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii și, în special, prin gripă.

DISTRIBUIȚI