27 de ani
de presa libera
Duminica, Octombrie 22, 2017 16:26 PM

Sport

A murit una din fostele glorii ale rugby-ului buzoian, Ion Predoi „Chinezu’“

de Cristian IONESCU
Sport  |
11.01.2017, 00:00
5015

   A încetat din viaţă cunoscutul rugbist Ion Predoi, zis Chinezu’, una din fostele glorii ale rugby-ului buzoian. Fostul sportiv a încetat din viaţă duminică seară, la Spitalul Buzău, la vârsta de 68 de ani.

   De numele lui Ion Predoi se leagă cea mai mare performanţă a sportului buzoian la nivel de echipe, câştigarea Cupei României la Rugby, în 1988, cu echipa Contactoare, pe care o antrena în calitate de secund. Până la finalul carierei a devenit antrenor, manager şi apoi a activat în învăţământ.

   Născut în Dolj, în anul 1948, „Chinezu’” şi-a început cariera de sportiv la clubul de rugby Progresul din Bucureşti, conti­nuând apoi la Olimpia Bucureşti, Dinamo şi în 1972, la Timişoara, perioadă în care echipa câştigă campionatul. Se transferă în 1973 la Buzău, la Constructorul Rugby Buzău, echipă care îşi va schimba de mai multe ori titulatura: Gloria Rugby Buzău, Rapid CFR Buzău şi în final Contactoare Buzău.

   Ion Predoi evoluează ca jucător la Buzău până în anul 1976, după care devine antrenor secund la Rapid CFR Buzău, avându-l alături ca antrenor principal pe Enăchescu şi apoi pe renumitul Alexandru Ionescu zis ,,Bizonul“, cel mai titrat rugbist român din sportul buzoian, singurul care a jucat pe şase posturi în Naţionala României în victoria împotriva Franţei.

   Rapid CFR promovează în Divizia A, iar anul următor, din 1983 devine Contactoare Buzău, avându-l preşedinte pe ­Ghe­orghe Manole. Ion Predoi rămâne în continuare antrenor secund, în timp ce antrenor principal era Petre Cosmănescu, unul dintre cei mai buni antrenori din rugbyul românesc, fost căpitan al echipei naţionale de rugby a României, pe care a condus-o în 59 de jocuri. Echipa avea să câştige în anul 1988 Cupa României, împotriva titratei echipe din Baia Mare.

   Trupul neînsufleţit al lui Ion Predoi a fost depus la capela Cimitirului „Sf. Andrei” (Micro XIV), iar înmormântarea va avea loc mâine, la acelaşi cimitir, la ora 12,00.