Cultură

A murit publicistul Marin Ifrim

Cunoscutul publicist buzoian Marin Ifrim a în­cetat joi din viață la Spitalul Militar din București. Născut la 1 decembrie 1955, în comuna Bălăceanu, a absolvit Școala Profesională de Chimie Brăila, Liceul Agricol Buzău, Școala tehnică de maiștri Buzău și Facultatea de Istorie, Muzeografie și Arhivistică – Universitatea „Spiru Haret” București. A fost membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, Asociația București, din 1998.

De-a lungul carierei sale a publicat peste 20 de ­vo­lume de versuri, proză scurtă, critică literară și tablete literare. Condei ascuțit ce s-a situat, prin talentul său, în rândul ma­rilor autori, Marin Ifrim a publicat numeroase editorial în cotidianul OPINIA, unde timp de mai mulți ani a coordonat și pagina de li­teratură.

„Poate fi înjurat sau i se poate contesta orice afirmație, dar nu talentul, perseverența și curajul”, scria despre Marin Ifrim scriitorul Titi Damian.

Publicistul buzoian a fost inclus în 2009 în Enciclopedia personalităților din România, „Who is Who”.

Redacția OPINIA deplânge dispariția publicistului Marin Ifrim.

Premii semnificative:
* Premiul revistei „Flacăra” la Festivalul Naţional de Poezie de la Oradea,1984.
* Premiul „Duiliu Zamfirescu” pentru poezie, Focşani, 2004.
* Premiul „Salonului scriitorilor vrânceni de pretutindeni”, pentru volumul „Scriitori buzoiani şi scriitori din ţară”, Mărăşeşti, 2006.
* Premiul ziarului „Cuvântul liber”, la Festivalul Internaţional „Lucian Blaga”, Lancrăm, 2004.
* Premiul Editurii „Anastasia-Ina”, pentru întreaga activitate publicistică, 2003.
* Premiul pentru cea mai bună carte de poezie a anului 2007(„Gloria locală”),în cadrul Festivalului „Le printemps des poetes” („Primăvara poeţilor”),ediţia a II-a, Buzău, 2007.
* Menţiune la Festivalul Naţional de Teatru Scurt, pentru piesa „Teleapartamentul”, Bucureşti, 1999.
* Premiul „Opera omnia”, Râmnicu Sărat, 2011

 

3 Comentarii

  1. Corneliu Vasile
    A fost un om și un scriitor curajos, perseverent, talentat, îngrijindu-se și de punerea în valoare și de cunoașterea altor personalități și instituții (doctorul Bistriceanu, Teatrul George Ciprian), în publicațiile „Cartelul metaforelor”, „Opinia”, „Amurg sentimental”, „Caietele de la Țintești”, ș. a., ca și în cărțile publicate.
    Aflând vestea tristă și neașteptată, le-am trimis mesaje unor scriitori pe care i-am cunoscut, la manifestări literare de la Buzău sau din Capitală, inclusiv la filiala Uniunii Scriitorilor din România, unde am fost colegi. Mi-au răspuns mulți dintre cei anunțați, regretând disparția unui scriitor activ și apreciat unanim.
    Dumnezeu să-l odihnească în pace!

  2. Marin Ifrim a fost un om vertical, o voce clară a literaturii române. Colectivul revistei Litera 13 din Brăila transmite condoleanțe familiei.

  3. Un om care atunci cand avea ceva de spus o spunea, direct, fara ocolisuri, dar cu multa pricepere, daruire si pasiune pentru arta scrierii. Daca nu esti contestat parca nici nu existi!
    Din pacate nu a mai stat printre noi caci sigur ar fi avut multe de spus.
    Dumnezeu sa-i poarte sufletul si gandurile spre inalte ceruri de Dumnezeu gospodarite!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker