Celebrul caricaturist român, buzoianul Mihai Stănescu, ale cărui lucrări au fost interzise de Nicolae Ceauşescu, a murit la vârsta de 78 de ani, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după o suferinţă îndelungată.

Născut pe 20 iulie 1939, în satul Grădiştea, lângă Mizil (pe vremea în care Mizilul făcea parte din județul Buzău), Mihai Stănescu a fost cel mai incomod artist plastic din anii regimului comunist, criticând în mod deschis regimul lui Nicolae Ceauşescu.

În anul 2012, Stănescu a fost numit cetățean de onoare al Buzăului, ocazie cu care, în stilul său caracteristic a mulțumit autorităților locale: „Am mai primit distincții la viața mea, am  primit Steaua României din partea președintelui Emil Constantinescu. L-am întrebat la decernare cu ce mă aleg de pe urma stelei ăsteia? <Dragă, când vei muri se vor trage focuri de armă>. <În mine?>, l-am întrebat. <Nu, în aer>, mi-a răspuns”.

Despre amintirile de la Buzău

Absolvent al Colegiului Hasdeu, Mihai Stănescu a acordat un interviu în exclusivitate pentru OPINIA, vorbind despre amintirile care îl legau de Buzău.

„Copilăria mea s-a întâmplat într-un sat de lângă Mizil care se cheamă Boldeşti-Grădiştea. Făcea atunci parte din judeţul Buzău. Mama a rămas văduvă pentru că tata a murit în război şi au numit-o primar în satul acela la vreo 20 de ani. A fost apoi mutată la Buzău şi avea serviciul chiar în Palatul Comunal unde noi, cei doi copii stăteam ore întregi. Ne jucam prin turnul Palatului. Liceul l-am făcut aici, la HASDEU. Era un liceu doar de băieţi, aveam profesori foarte buni, iar eu eram un elev mediocru dacă nu chiar slab. Doar la Franceză, Geografie şi Desen eram mai bun. Pictura am învăţat-o la Casa de Cultură unde făceam cursuri. Este o tradiţie cu liceul ăsta pentru că nu întâmplător Emil Palade, Elena Udrea şi eu am învăţat aici (n.r. – râde). Buzăul era deosebit pe atunci; erau case vechi, iar noi ne plimbam pe Corso, aşa cum numeam străduţa din faţa Palatului. Erau doar vreo două blocuri construite prin anii ‘50”, declara caricaturistul pentru OPINIA în 2012.

După ce a absolvit Hasdeul, contrar sfatului mamei sale de a se înscrie la Medicină, a urmat la Iaşi liceul de arte plastice, unde a fost înscris în anul II. În 1966, el a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti.

În anii 1970 şi 1980 a câştigat numeroase premii internaţionale. Cărțile sale, interzise în perioada comunistă, au fost un adevărat fenomen, fiind citite pe sub mână inclusiv de cei din pușcării.

DISTRIBUIȚI
loading...

1 COMENTARIU

  1. Sincere condoleanțe… unul dintre puținii buzoieni care au ajuns să fie cunoscuți în țară (și afară) altfel decât prin politică…

Comments are closed.