La grădinița cu Program Prelungit nr. 8, Direcția de Sănătate Publică Buzău a  declarat, miercuri, 27 fe­bruarie, focar de gripă. ,,Am declarat astăzi focarul de gripă. Avem mai mult de trei cazuri apărute brusc. Se suprapune definiței de focar. Important este să stăpânim fenomenul”, a declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei. Decizia a fost luată miercuri în urma unei anchete epidemiologice efectuată de o echipă a DSP Buzău. Echipa s-a deplasat la sediul unității de învățământ după ce, în dimineața zilei de 27 februarie, primise o înștiințare de la Spitalul Județean Buzău și de la medicul de colecti­vitate că, în după-amiaza zilei precedente, s-au prezentat la UPU Pediatrie trei copii care frecventau aceeași colecti­vitate, și anume Grădinița cu Program Prelungit nr. 8 din Buzău.

„Am discutat cu medicul de colectivitate și echipa noastră s-a deplasat acolo, unde a constat că cele reclamate erau conforme; erau trei copii care au trecut prin Spitalul Județean, unde au fost diagnosticați pe un test rapid cu gripă de tip A cu forme de boală ușoare și medii, pentru care au primit recomandarea de a se izola în domiciliu cu tratament specific”, a mai declarat medicul epidemiolog Carmen Scântei.

Lipsesc mult mai mulți copii decât cei trei declarați oficial cu gripă

La GPP 8 din Buzău absenteismul este mare. Din păcate, nu se cunosc motivele decât pentru un număr mic de copii, fiind vorba de cei pentru care se prezintă o adeverință ­me­dicală. Sunt destul de mulți copilași despre care cadrele didactice nu știu nimic. Acest lucru a fost mențio­nat și de medicul Carmen Scântei. ,,Este un lucru foarte dificil pentru noi să luăm în parte fiecare copil care nu a anunțat motivul retragerii din colectivitate și noi să stabilim cu medicul de familie dacă motivul retragerii este medical sau nu”, a precizat medicul epidemiolo­g Carmen Scântei. După ancheta epidemiologică echipa, DSP Buzău a constatat că, săptămâna trecută, un copil de la altă grupă, de la aceeași grădiniță, fusese ­dia­gnosticat cu gripă pe test rapid și a fost izolat în domiciliu. De asemenea, în cursul zilei de 27 februarie, DSP a fost informat despre un alt copil de la aceeași grădiniță, din aceeași grupă, care a ajuns la Secția de Boli contagioase.

,,La nivelul grădiniței absenteismul era foarte mare, cel puțin la grupa mijlocie, de unde s-au înregistrat și aceste trei cazuri, din cei 29 înscriși la începutul anului doar doi erau prezenți, motiv pentru care am decis să recoltăm din nou tampoane de exudat nasofaringian de la diferite grupe, tocmai pentru a confirma sau infirma circulația virusului gripal. Formele de boală sunt ușoare”, a precizat medicul Carmen Scântei. Din totalul absenților, doar despre 13 dintre ei se cunoaște situația medicală. “Deocamdată, am putut stabili că 13 din cei absenți astăzi din această colectivitate erau văzuți de medicii de familie și erau diagnosticați cu infecții respiratorii ușoare, care au impus menținerea în domiciliu pentru o perioadă scurtă de timp. Reintrarea în colectivitate se va face doar cu aviz ­me­dical”, spune reprezentantul DSP Buzău.

Echia DSP a recomandat cadrelor didactice din unitatea GPP nr. 8 efectuarea unui triaj epidemiologic foarte serios, dezinfecție curentă și permanentă, specifică tuturor colectivităților, și să comunice zilnic cu DSP absențele pentru a se ști dinamica absenteismului.

DISTRIBUIȚI
loading...