În ultima perioadă, site-ul Agenţiei Naţionale de Admi­nistrare Fiscală (ANAF) a funcţionat cu întreruperi, din cauza numărului mare de contribuabili care au intrat să depună online Declaraţia Unică, privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale. Prin urmare, Executivul a decis, în ultima şedinţă de Guvern, să decaleze până la 31 iulie termenul de depunere a acestei declaraţii.

ANAF anunţă că această măsură a fost luată deoarece atât bonificaţia de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 şi plătit integral până la 15 martie 2019, cât şi cea acordată corespunzător pentru contribuţiile sociale datorate, au suscitat interesul contribuabililor, care a determinat îngreunarea accesului în Spaţiul Privat Virtual din cauza numărului foarte mare de accesări ale acestui serviciu online gratuit în apropierea expirării termenului.

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din România şi/sau din străinătate, şi de cele care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii. Persoanele care nu realizează venituri şi aleg să plătească contribuţia de asigurare de sănătate au de asemenea obligaţia de a depune Declaraţia Unică. Aceasta se depune online, atât prin intermediul Spaţiului Privat Virtual (SPV), pe baza de nume utilizator şi parolă, sau cu certificat digital calificat, cât şi prin intermediul portalului e-guvernare.ro. Documentul se poate depune şi pe hârtie, direct la registratura administraţiilor fiscale ale ANAF sau prin poştă, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală atrage însă atenţia că nedepunerea la termenele prevăzute de lege de către persoanele fizice a Declaraţiei Unice se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 500 lei, potrivit art. 336, alin. (3) din Codul de Procedură Fiscală.

La nivelul Direcţiei de Finanţe Buzău este aşteptat a fi depus un număr estimativ de 20.700 de formulare 212 ,,Declaraţie unică privind impozi­tul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice”.

DISTRIBUIȚI
loading...