Duminică dimineaţă,  în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, organizată după încheierea videoconferinţei cu ministrul Afacerilor Interne, prefectul Carmen Ichim a propus activarea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Buzău, începând cu data de 8 iulie, ora 16.00, până la expirarea codului portocaliu. Propunerea a fost aprobată de către membrii CJSU Buzău.

Decizia a fost luată după ce, duminică dimineaţă, autorităţile buzoiene, împreună cu prefectul, Carmen Ichim, au participat la o videoconferinţă convocată de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ca urmare a avertizării meteo cod portocaliu de ploi abundente emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie şi valabilă în intervalul 8 iulie, ora 16,00 – 10 iulie, ora 21,00 pentru 18 judeţe ale ţării, inclusiv judeţul Buzău.

Au fost anunţate şi primăriile

Avertizarea meteo a fost transmisă mai departe de către ISU Buzău comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, care au obligaţia să asigure serviciul de permanenţă în acest interval, să monitorizeze permanent şi să raporteze evoluţia fenomenelor meteorologice şi hidrologice din zona lor de competenţă şi, dacă este cazul, să intervină cu forţele umane şi mijloacele tehnice la dispoziţia serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă până la sosirea echipelor profesioniste ale ISU Buzău.

Ministrul Afacerilor Interne a solicitat populaţiei să respecte recomandările autorităţilor şi să nu se aventureze în zonele care pot reprezenta un pericol: “Rog cetăţenii să se informeze despre situaţia meteorologică şi să respecte îndrumările autorităţilor. Pentru cei din zona rurală, fac un apel de a evita să rămână afară pe timp de ploaie şi să nu se avânte în traversatul râurilor sau apelor învolburate”.

În cadrul videoconferinţei, li s-a cerut autorităţilor locale să ia toate măsurile care se impun pentru protecţia populaţiei, solicitând o atenţie deosebită în special în judeţele care sunt sub avertizări meteorologice şi hidrologice şi în care s-au manifestat efectele inundaţilor şi săptămânile trecute. De asemenea, a cerut ca factorii de decizie din judeţe să meargă personal acolo unde se impun măsuri preventive de evacuare  a oamenilor pentru a discuta cu primarii, cu consilierii locali şi cu oamenii, pentru ca aceştia din urmă să înţeleagă că aceste măsuri sunt pentru protejarea lor.

Avarii la reţelele electrice

De altfel,  în cursul dimineţii de 8 iulie, Electrica a raportat producerea unor avarii la reţelele sale, astfel că localităţile Beceni şi Mărgăriteşti au rămas nealimentate parţial cu energie (au fost afectaţi 479 de abonaţi din cele două comune). Situaţia a fost remediată în jurul prânzului.

Pentru râul Buzău a fost emisă o avertizare hidrologică de cod galben valabil până la data de 9 iulie, ora 24,00.

Printr-un comunicat, Biroul de Presă al IPJ Buzău transmite buzoienilor atenţionarea emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie de cod galben şi portocaliu, referitoare la descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse cu caracter torenţial şi grindină, valabile pentru perioada 8 – 10 iulie pe întreg teritoriul naţional.

Ce recomandări au poliţiştii

În condiţiile de instabilitate atmosferică şi înrăutăţire a vremii în zonele aflate sub incidenţa avertizărilor meteorologice, poliţiştii buzoieni recomandă conducătorilor auto să respecte regulile de circulaţie, să adapteze permanent viteza la condiţiile meteo-rutiere şi să conducă preventiv.

• Atunci când circulaţi în condiţii de vânt puternic, aveţi în vedere că rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

• Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri.

• Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă şi evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare ale autovehiculului.

• Sporiţi atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Totodată, evitaţi oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

• Înainte de a porni la drum, interesaţi-vă cu privire la condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgeţi. De asemenea, în cazul unei pene, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul decât în condiţii normale.

• În condiţiile unui trafic aglomerat sau a apariţiei blocajelor rutiere, păstraţi-vă calmul, nu blocaţi intersecţiile şi nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

Conducerea MAI a anunţat cu această ocazie că, la nivelul întregii ţări, sunt pregătiţi să intervină 21.000 de angajaţi din structurile de situaţii de urgenţă, jandarmerie şi poliţie, iar MApN este gata să trimită în zonele de risc până la 4.600 de militari dacă situaţia o va impune.

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Prefecturii Buzău, situaţia la nivel naţional este monitorizată prin Centrul Naţional de Conducere Integrată, care funcţionează la nivelul MAI, pentru ca intervenţiile în teren să se desfăşoare în condiţii optime din punct de vedere al resurselor alocate.

DISTRIBUIȚI
loading...