27 de ani
de presa libera
Duminica, Martie 26, 2017 16:09 PM

Cultura

A apărut Almanahul „Renaşterea Buzoiană“ 2017

de Cristian IONESCU
Cultura  |
13.03.2017, 00:00
512

   Pentru al 13-lea an conse­cutiv, Asociaţia Culturală „Renaşterea buzoiană” (preşe­dinte Ovidiu Cameliu Petrescu) editează almanahul cu titlul omonim, ca mijloc de promovare a valorilor spirituale de la Curbura Carpaţilor.

   În cele peste 220 de pagini ale ediţiei din acest an regăsim o diversitate de materiale: grupaje de versuri, sub semnătura unor condeie consacrate în ­li­teratura română (Gheorghe Istrate, Nicolae Pogonaru, Passionaria Stoicescu, Laurenţiu Belizan, Iuliana Paloda-Popescu, Marin Ifrim, Ion Roşioru, Virgil Diaconu, Daniela Şontică, Elena Radu, Nicolae Gâlmeanu ş.a.), proză (Florentin Popescu, Valeria Manta Tăicuţu, Titi Damian, Tudor Cicu, Dumitru Dănăilă, Stan Brebenel, Ştefania Oproescu, Aurel Anghel, Mihaela Roxana Boboc, Gina Zaharia etc.), istorie literară (Magda Ursache - „Jitia unui scriitor-martir: V. Voiculescu”, Emil Niculescu - „Ion Caraion vs. Constantin Ţoiu”, Lucian Mănăilescu - „Gheorghe Istrate - scrisori esenţiale”, Alex. Oproescu - „Preotul D. Nicolaescu-publicist”, Viorel Frîncu - „Târgul Drăgaica - sursă de inspiraţie pentru scriitorii buzoieni”, Alexandru Borcan - „Familia Nigrim” ş.a.) şi memorialistică (Nicolae Peneş - „Noroaiele de la... Balta-Tocila”).

   Nu lipsesc paginile de istorie buzoiană semnate de Relu Stoica („Dicomes, un rege dac cu centrul puterii în zona Buzăului”), Sorin Geacu („Pa­tri­moniul Mănăstirii Poiana Mărului”), Alexandru Gaiţă („Jurământul în vremi apuse”), Viorel Gheorghe („Bombardamentele aviaţiei sovietice la Buzău”), Gheorghe Postelnicu („Vechi familii pârscovene: Voicu (Voiculescu)”), Mircea Tănase („Război şi pace pe drumul de noroi al mătăsii”).

   Lucrarea a fost realizată cu mare trudă de Viorel Frîncu (redactor şef) şi Lucian Mănăilescu (tehnoredactor), sub coordonarea lui Ovidiu Cameliu Petrescu (preşedintele asociaţiei culturale şi sponsor). 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii! Fii primul care comenteaza in legatura cu acest articol!

Stiri Agerpres

Martin Schulz respinge acuzația că și-a depășit atribuțiile în perioada când a fost președintele PE
Duminica, Martie 26, 2017 16:02 PM

Politicianul social-democrat german Martin Schulz a respins duminică acuzația că și-a depășit atribuțiile în perioada în care a deținut funcția de președinte al Parlamentului European, el susținând că acuzațiile respective sunt motivate politic, relatează DPA.

Acordul OPEC privind reducerea globală a producției de țiței ar putea fi extins până la sfârșitul anului
Duminica, Martie 26, 2017 16:01 PM

Un comitet comun al miniștrilor din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și din alte state producătoare din afara cartelului a recomandat extinderea cu șase luni a acordului de reducere a producției pe plan global cu 2%, se arată în proiectul comunicatului de presă văzut de Reuters.

Suedia îi va despăgubi pe transsexualii victime ale sterilizării forțate
Duminica, Martie 26, 2017 15:18 PM

Autoritățile suedeze vor plăti compensații transsexualilor, victime ale sterilizării forțate în timpul procesului de schimbare de sex, a informat Ministerul Sănătății citat de AFP.

Alba: Gălbenele, salvie și lavandă - trei culturi cu care face profit o familie din Ocna Mureș
Duminica, Martie 26, 2017 15:09 PM

Gălbenele, salvie și lavandă sunt cele trei culturi, foarte profitabile, pe care o familie din Ocna Mureș s-a axat, producția fiind valorificată la piețele săptămânale organizate în diverse orașe din Transilvania, precum și la târguri de profil.

Tăriceanu: Nu mi-am schimbat părerea; Kovesi să își dea demisia pentru încălcarea extrem de gravă a Constituției
Duminica, Martie 26, 2017 14:52 PM

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat că își menține opinia că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar fi trebuit să demisioneze în urma deciziei Curții Constituționale, care a constatat intervenția DNA în activitatea Executivului.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Mar, 13:32 referitor
gg a comentat pentru articolul Tânărul social-democrat buzoian Alexandru Stoica, numit subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării:
BINE CA NU AU AJUNS ACOLO MUZGOCI SAU FLORIN CONSTANTINESCU!ASTIA SUNT DOBITOCI BINE DE TOT!
26 Mar, 13:11 Ratati
Ionut a comentat pentru articolul Beizadea de Vadu Paşii / Consilier al unui senator de Buzău şi fiu de politician, se dă victimă după ce a desfigurat o tânără în club (VIDEO):
Daca atat te a dus capul sa declari e clar. Ai iq ul unei gaini. Mai bine nu mai declarai nimic . Dar sa spui ca ea a dat cu paharul , tu te ai aparat iar cioburile sarite din mainile tale care ti acopereau fatza au desfigurat o pe aia ... cu declaratia asta insulti inteligenta politistilor si a medicilor.
25 Mar, 13:09 POLITIA LOCALA
POPESCU LEONTIN a comentat pentru articolul Poliţiştii locali angajaţi ilegal, cu un pas mai aproape de concediere:
DEOARECE UNITATIILE PARTICULARE LUCREAZA CU UN TARIF FOARTE MIC PE CIND UNITATIILE DE STAT PRESTATOARE DE SERVICI LUCTREZA DUPA NORME LEGE .
Google PageRank Checker