27 de ani
de presa libera
Marti, Iunie 27, 2017 01:26 AM

Cultura

A apărut Almanahul „Renaşterea Buzoiană“ 2017

de Cristian IONESCU
Cultura  |
13.03.2017, 00:00
652

   Pentru al 13-lea an conse­cutiv, Asociaţia Culturală „Renaşterea buzoiană” (preşe­dinte Ovidiu Cameliu Petrescu) editează almanahul cu titlul omonim, ca mijloc de promovare a valorilor spirituale de la Curbura Carpaţilor.

   În cele peste 220 de pagini ale ediţiei din acest an regăsim o diversitate de materiale: grupaje de versuri, sub semnătura unor condeie consacrate în ­li­teratura română (Gheorghe Istrate, Nicolae Pogonaru, Passionaria Stoicescu, Laurenţiu Belizan, Iuliana Paloda-Popescu, Marin Ifrim, Ion Roşioru, Virgil Diaconu, Daniela Şontică, Elena Radu, Nicolae Gâlmeanu ş.a.), proză (Florentin Popescu, Valeria Manta Tăicuţu, Titi Damian, Tudor Cicu, Dumitru Dănăilă, Stan Brebenel, Ştefania Oproescu, Aurel Anghel, Mihaela Roxana Boboc, Gina Zaharia etc.), istorie literară (Magda Ursache - „Jitia unui scriitor-martir: V. Voiculescu”, Emil Niculescu - „Ion Caraion vs. Constantin Ţoiu”, Lucian Mănăilescu - „Gheorghe Istrate - scrisori esenţiale”, Alex. Oproescu - „Preotul D. Nicolaescu-publicist”, Viorel Frîncu - „Târgul Drăgaica - sursă de inspiraţie pentru scriitorii buzoieni”, Alexandru Borcan - „Familia Nigrim” ş.a.) şi memorialistică (Nicolae Peneş - „Noroaiele de la... Balta-Tocila”).

   Nu lipsesc paginile de istorie buzoiană semnate de Relu Stoica („Dicomes, un rege dac cu centrul puterii în zona Buzăului”), Sorin Geacu („Pa­tri­moniul Mănăstirii Poiana Mărului”), Alexandru Gaiţă („Jurământul în vremi apuse”), Viorel Gheorghe („Bombardamentele aviaţiei sovietice la Buzău”), Gheorghe Postelnicu („Vechi familii pârscovene: Voicu (Voiculescu)”), Mircea Tănase („Război şi pace pe drumul de noroi al mătăsii”).

   Lucrarea a fost realizată cu mare trudă de Viorel Frîncu (redactor şef) şi Lucian Mănăilescu (tehnoredactor), sub coordonarea lui Ovidiu Cameliu Petrescu (preşedintele asociaţiei culturale şi sponsor). 

Comentarii

De unde se poate cumpara Almanahul? Va multumesc. (16 May, 10:18)
Iuliana Serbanescu

As dori sa cumpar Almanahul. Ma puteti informa in acest sens?

Raspunde

Stiri Agerpres

NK Celje - FC Viitorul 2-3, în meci amical
Marti, Iunie 27, 2017 00:22 AM

FC Viitorul Constanța a învins formația NK Celje cu scorul de 3-2 (2-1), luni seara, pe ''Petrol Arena'' din Celje, într-un meci amical susținut în stagiul de pregătire din Slovenia, potrivit site-ului campioanei României la fotbal.

Rugby: Internaționalul Luke Samoa, pus pe lista de transferuri de CSM Știința Baia Mare
Marti, Iunie 27, 2017 00:18 AM

Conducerea administrativă a echipei de rugby CSM Știința Baia Mare, a decis să renunțe la serviciile fundașului de origine neozeelandeză Alex Giovanni Luke Samoa, a anunțat vicecampioana României pa pagina sa de Facebook.

Bistrița-Năsăud: Zeci de case afectate de grindină, copaci căzuți și mașini distruse, în urma unei vijelii
Luni, Iunie 26, 2017 23:41 PM

Comunele Mărișelu și Lechința au fost afectate, luni seara, de o vijelie puternică însoțită de grindină, care a afectat zeci de case, a distrus mașini și a pus la pământ mai mulți copaci.

Argentinianul Culio a revenit la CFR Cluj
Luni, Iunie 26, 2017 23:31 PM

Echipa de fotbal CFR Cluj a oficializat, luni, revenirea mijlocașului argentinian Juan Emmanuel Culio la formația din Gruia, a anunțat clubul pe pagina sa de Facebook.

Un submarin rusesc a testat lansarea unei rachete intercontinentale în Marea Baltică
Luni, Iunie 26, 2017 23:25 PM

Submarinul Iuri Dolgoruki din flota nordică a Rusiei a testat cu succes lansarea unei rachete balistice intercontinentale Bulava, din Marea Barents, a anunțat luni ministerul apărării de la Moscova.

OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
OPINIA, un sfert de veac de existență
mai multe poze »
TOP COMENTARII
CELE MAI CITITE ARTICOLE
26 Jun, 23:04 noutati
titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Ce bine, unii au aflat de unde se porneste caculatorul. Pinguinul loveste din nou sub centura, atat poate trebuie sa intelegeti.
26 Jun, 22:55 frustratul de Berca
alt prof titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Așa spun si despre mine numai minciuni : ca nu m.au vrut colegii sa le fiu sef , ca fostul primar mi.a cumpărat scoala si ca ma comportam ca pe tarlaua mea , ca elevii ziceau despre scoala ca este Jilava, ca nu ma ocup de fata mea si de aceea am dat.o la pregătire, ca nu am ce face acasa si imi fac conturi false pe facebook ( gen Luminita Begu) pentru ai jigni pe colegi si pe elevi. Numai răutăți. Lista ar continua dar vă mai zic si data viitoare. Eu inca mai vreau sa fiu director, dar nu ma mai vrea nimeni, nici chiar ISJ.ul. Și poate de aceea zice lumea ca eu atac pe unul , pe altul . Dar nu e adevărat. Sufletul meu e curat!
26 Jun, 22:53 Berca
Titular a comentat pentru articolul Peste 70 de posturi de directori de școli, scoase la concurs la Buzău:
Aceasta mizerie fara de margini nu va lua sfasit pana cand acest cercopitec repetent si securist pe nume marcu secondat de catelusul lui dinu nu va iesi odata la pensie...astia doi nu au facut altceva decat sa reclame, toata viata, sa se ascunda in spatele unor postari cu nume false, conturi de fb pe care scriu agramat si sa improaste cu mocirla... nu ca ar fi prea doxati, fie vorba intre noi...doar Dumnezeu, de care nu le e frica, ii poate opri.
Google PageRank Checker