Moment emoționant, organizat luni, 4 martie la Catedrala Arhiepiscopală din Buzău. 45 de învățători din Buzău și Vrancea au fost omagiați de către Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, în prezența Arhi­episcopului Ciprian. Evenimentul a făcut parte din seria de evenimente cuprinse în „Anul omagial al satului românesc” și deschide seria proiectelor care se vor desfășura în cadrul noului program eparhial cultu­ral-educațional din 2019, intitulat „Veșnicia de la sat”.

Cei 45 de învățători omagiați au venit însoțiți de preoți care le-au fost elevi în școala primară. Printre cei omagiați s-au numărat și doi foști profesori și directori ai Seminarului Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, pr. Manea Cristișor și arhid. Mihalache Tudor, care a împlinit, în data de 25 ­fe­bruarie, venerabila vârstă de 85 de ani, precum și actualul director al renumitei școli teologice buzoiene, pr. prof. Gheorghe Sava-Popa.

„Un rol primordial pentru poporul român”

Arhiepiscopul Ciprian le-a oferit cadrelor didactice icoane și Diploma de vrednicie „Episcopul ­Dio­nisie Romano”, în semn de apreciere pentru activitatea didactică remarcabilă depusă pe altarul ­Bi­sericii și al Școlii. De asemenea, aceștia au primit din partea preoților pe care i-au format câte un buchet de flori.

„Sfântul Sinod al ­Bi­sericii Ortodoxe Române a dedicat anul 2019 omagierii satului românesc, cu o trimitere expresă la cei care au îndeplinit întotdeauna un rol primordial în păstrarea sănătății morale, spirituale și culturale a poporului român. Dacă primarii sunt chemați să se ocupe, în special, de prosperitatea materială a unui sat, a unei comunități, învățătorul, profesorul și preotul trebuie să se concentreze asupra componentei duhovnicești și cultural-educaționale a întregii obști creștine (…) Ne aflăm într-un moment deosebit de semnificativ și, privindu-vă cum stați împreună, învă­țătorii de odinioară cu învățăceii care, între timp, au devenit oameni mari, îmi dau seama cât de frumoasă este această priveliște, bucurându-ne cu toții, din adâncul sufletului, că eforturile pe care le-ați depus cândva s-au întrupat în formarea concretă a ucenicilor”, a afirmat ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

DISTRIBUIȚI
loading...