Eveniment impresionat miercuri seară pe străzile Buzăului. 400 de militari din țările ale căror soldați odihnesc în Cimitirul Eroilor din Buzău au participat la ceremonia de retragere cu torțe pe traseul Piața Dacia – Aleea Trandafirilor – Bulevardul Unirii – Bulevardul Calea Eroilor – Cimitirul Eroilor. Mii de buzoieni au însoțit parada pe străzile orașului aplaudându-i pe militari români și pe cei sosiți din Austria, Germania, Italia, Bulgaria și Republica Moldova. Evenimentul face parte din seria de manifestări organizate de Primăria Buzău și Divizia 2 Infanterie Getica cu ocazia Centenarului Marii Uniri și reinaugurarea Cimitirului Eroilor din Buzău, cel mai mare cimitir al eroilor din țară.

Retragerea cu torţe este o acţiune simbolică menită a cinsti memoria militarilor căzuţi la datorie pe câmpurile de luptă din ţară sau străinătate. Această solemnitate se organizează pentru cinstirea marilor aniversări istorice, naţionale sau militare.

Evenimentul a debutat la ora 20.30, pe Platoul din Piața Dacia, cu un concert de muzică militară. În prezența autorităților, primarul Constantin Toma, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, prefectul Carmen Ichim, militarii din cele cinci țări au aprins torțele și au pornit defilarea spre Cimitirul Eroilor. În fața cimitirului, au fost rostite în mod solemn numele eroilor căzuți la datorie în Primul Război Mondial, moment prin care a fost inaugurat Bulevardul Eroilor și deschisă Expoziția permanentă de fotografii amenajată pe gardul unităților militare din Bariera Ploiești.

Expoziţia stradală se întinde pe 642 de metri, iar pe segmentul din faţa Cimitirului Eroilor vor fi postate 32 de panouri cu drapelele naţionale ale tuturor ţărilor care au eroi înhumaţi la Buzău. Expoziţia va fi iluminată pe timp de noapte de o instalaţie specială, care va pune în valoare fotografiile istorice şi va atrage atenţia tuturor celor care tranzitează oraşul Buzău.

 

DISTRIBUIȚI
loading...