Natura e un loc ciudat, în care viaţa şi moartea se împart în proporţii egale. Se duc lupte grele în sălbăticie, dar există unele animale care au găsit modalităţi absolut incredibile prin care le fac faţă. Iată trei specii de animale şi talentele lor incredibile, prezentate de incredibila.ro, care vă vor face să priviţi natura cu alţi ochi de acum înainte.

Pasărea liră

Pasărea liră este probabil cel mai bun mim şi imitator care există. Organul care le permite păsărilor să scoată sunete şi să cânte se numeşte sirinx, iar sirin­xul păsării liră este cel mai complex. Pasărea liră poate învăţa un număr foarte mare de sunete şi este capabilă să imite sunetele şi cântecele a cel puţin altor 20 de specii. Pasărea liră poate imita şi sunetele emise de alte animale (precum câinii), dar şi sunetele produse de om sau aparatura umană (camere foto, drujbe).

Şopârla

Una dintre regulile de bază ale biologiei este că o specie are nevoie de femele şi masculi pentru a se reproduce. Ei bine, există o specie de şopârlă – Aspidoscelis uniparens – care nu are nevoie de masculi pentru a se înmulţi. Această specie este formată 100% din femele şi reuşeşte să supravieţuiască foarte bine, ajungând la o po­pu­laţie de un milion de indivizi doar în sud-vestul SUA. Cum reuşesc ele fără masculi? Procesul se numeşte meioză: celulele unei singure şopârle se divid şi formează celule-fiică. Odată cu diviziunea celulei originale, ADN-ul din celule se multiplică şi el. Având în vedere că puii de şopârlă provin dintr-un singur părinte, toţi sunt, practic, clone.

Vulpea

Cercetătorii au descoperit că vulpile sunt dotate cu un sistem foarte performant de localizare, care se bazează pe capacitatea lor de a simţi câmpul magnetic al Pământului. Atunci când se avântă în zăpadă, vulpile se aliniază într-o poziţie care să le permită să sară aproximativ 20 de grade la nord-est de nordul magnetic. Atunci când se po­ziţionează astfel, vulpile reu­şesc să prindă prada în 73% din cazuri. Dacă se poziţionează în orice altă direcţie, rata de succes scade cu aproximativ 18%. Nu se ştie încă exact cum funcţionează acest sistem de geolocalizare, dar cer­cetătorii cred că ochii vulpilor sunt dotaţi cu nişte celule sensibile la câmpul magnetic al Pământului. Aceste celule ar reflecta un soi de aură în ochii animalelor, permiţându-le să-şi calculeze amplitudinea săriturii şi să schimbe direcţia în timpul saltului, dacă e nevoie.

DISTRIBUIȚI
loading...