Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situ­aţii de Urgenţă „Neron Lu­paşcu” al judeţului Bu­zău a fost solicitată să intervină miercuri, 5 septembrie, în localitatea Găvă­neşti, comuna Săgeata, pentru a detecta şi dezamorsa muniţie rămasă din al doilea război mondial. Ajunşi la faţa locului, pirotehniştii au efectuat operaţiuni de cercetare, detectare şi au identificat, potrivit comunicatului Biroului de Presă al ISU, „64 lovituri de artilerie calibrul 75 mm”. Elementele de muniţie au fost descoperite întâmplător de localnici, care efectuau pe câmp lucrările agricole. Ei au sunat la 112 şi au anunţat că au descoperit un proiectil, solicitând astfel intervenţia oamenilor legii.

Întreagul arsenal, format din 268 elemente de muniţie de diferite calibre, descoperită de agricultorii din localitatea Găvăneşti  şi de pirotehnişti a fost distrusă joi, în cadrul unei „şedinţe de distrugere a muniţiilor neexplodate asanate de pe teritoriul judeţului Buzău”, după cum se transmite în comunicatul de presă al ISU Buzău.

S-a evitat producerea unei tragedii

Pentru că agricultorii din localitatea Găvăneşti au cerut imediat intervenţia oamenilor legii a fost evitată producerea unei tragedii. Şi pentru că astfel de situaţii ar mai putea fi întâlnite, piro­tehniştii atenţionează populaţia asupra faptului că în ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor militare pot fi încă active şi, manevrate ne­corespun­zător, pot provoca ade­vărate tragedii. „Persoanele care găsesc elemente de muniţie neexplodate au obligaţia de a apela numărul unic 112, pentru a anunţa evenimentul. Efectuarea acestui anunţ nu implică cu nimic cetăţeanul, însă neinformarea autorităţilor se sancţionează potrivit legislaţiei în vigoare”, se arată în comunicatul ISU Buzău.

Recomandările pirotehniştilor

Pirotehniştii din  cadrul ISU Buzău recomandă populaţiei ca în situaţia în care descoperă muniţie rămasă neexplodată din timpul celui de-al doilea război mondial, aşa cum s-a întâmplat la Găvăneşti, să nu atingă proiectilele, să nu le lovească, într-un cuvânt să nu le mişte din locul în care au fost descoperite; De asemenea, acestea nu trebuie aruncate în foc şi nu trebuie să încerce dezamorsarea  ori demontarea  lor. „Nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grăme­zi de fier vechi”, atrag atenţia pompierii. „Nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice; nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente; în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat; nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie”, mai spun pompierii.

DISTRIBUIȚI
loading...