În dimineaţa zilei de 6 decembrie,  copilaşii care au fost cuminţi au primit daruri de la Moş Nicolae. Cel puţin aşa spune tradiţia că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe daruri dulci. Dincolo de tradiţie, buzoienii mai au un motiv de sărbătoare în data de 6 decembrie.

Sfântul Nicolae este şi ocrotitorul Diviziei 2 Infanterie Getica, deci este ocrotitorul ostaşilor buzoieni, dar şi al celor din unităţile subordonate ei, după cum a amintit preotul militar Alexandru Tudose la slujba de Sfântul Nicolae, de la bisericuţa maramu­reşeană aflată în incinta unităţii militare.

De aproape un deceniu, Sfântul Nicolae se află pe drapelul Diviziei 2 Infanterie Getica. Ce i-a determinat pe ostaşii buzoieni să îl aleagă pe Sfântul Nicolae drept patron spiritual  a explicat preotul Alexandru Tudose pornind de la  etimologia numelui sfântului „Nicolae” , care este format din cuvintele din greaca veche „nike” – victorie, biruinţă şi laos – popor, traducându-se ca „om ce face parte dintr-un popor victorios”.

Pe de altă parte, Sfântul Nicolae este prăznuit pe 6 decembrie, de creştini, chiar dacă nu se cunoaşte nici data naşterii data naşterii sale (cca. 240-280, Patara, Lichia) şi nici data morţii sale (cca. 343-345, Mira, astăzi Kocademre, aproape de Kale, Turcia). S-a ales această dată pentru praznicul Sfântului Nicolae pentru că se sărbătoreşte minunea prin care acesta a scăpat de la o judecată nedreaptă trei voievozi. „Voievod” desemna, în sec. al IV-lea d. Hr., pe cel care comanda în Imperiul Roman de Răsărit o provincie romană. În perioada respectivă, Imperiul Roman era într-una din epocile sale de glorie şi maximă întindere, iar voievozii răspundeau în faţa împăratului pentru modul în care apărau şi conduceau provinciile care le-au fost încredinţate.

Sfântul Nicolae mai este cunoscut şi pentru fapta cu îndrăzneală ce a făcut-o la primul sinod ecumenic, în 325, la Niceea. Sinodul a fost convocat de către împăratul roman Constantin cel Mare, devenit ulterior el însuşi Sfânt, împreună cu mama sa, Elena. Prin urmare, creştin ortodocşii şi armata buzoiană când îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae sărbătoresc, de fapt, şi dreapta judecată, generozitatea în milostenie, familia creştină şi lupta împotriva ereziilor.

DISTRIBUIȚI
loading...