Cu toate că a fost demarată la mijlocul lunii noiembrie, practic abia acum putem spune că se dă startul campaniei de imunizare a populaţiei împotriva gripei. Este cea de-a doua etapă a campaniei de vaccinare, dar în prima etapă la Buzău au sosit doar 360 de doze de vaccin. Acum, în cea de-a doua etapă, au ajuns 24.000 de doze, mai puţin decât cifra estimată, dar  cu mult mai mult decât în anii trecuţi.

„Am primit, în primă tranşă, 360 de doze, care au fost adresate personalului din secţiile de înalt risc, iar acum avem pentru populaţie. Noi am început să distribuim acest vaccin la medicii de familie, la unităţile sanitare din teritoriu. Pe măsură ce ei primesc de la noi dozele corespunzătoare, vor începe vaccinarea”, informează medicul Carmen Scântei, din cadrul Direcţiei de Săntate Publică Buzău.

Din estimările specialiştilor DSP, Buzăul ar avea nevoie de 40.000 de doze de vaccin, dar situaţia este bună, având în vedere că ultimele date furnizate de către Institutul de Sănătate Publică, arată că pe teritoriul României nu s-au înregistrat cazuri confirmate de gripă, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute încadrându-se în intervalul aşteptat pentru această perioadă.

„Nu s-a identificat virus gripal în circulaţie la nivel naţional, iar afecţiunile respiratorii din judeţul Buzău sunt sub limita aşteptată, sub valoarea anilor precedenţi şi în nicio colectivitate nu am avut situaţii de risc asupra cărora să fim informaţi în ceea ce priveşte aceste afecţiuni respiratorii uşoare”, a mai spus medicul Carmen Scântei.

Pe de altă parte, medicii spun că mai sunt şi persoane care se răzgândesc în privinţa efectuării vaccinului, după ce iniţial s-au arătat interesate să fie imunizate. Aşa că, specialiştii spun că până în prezent, necesarul e acoperit, având în vedere  şi faptul că, în conformitate cu calendarul stabilit, ar mai trebui să urmeze o transşă de vaccin.

,,Este a doua tranşă şi vaccinurile au sosit în număr mare. În anii precedenţi am primit între 10.000 şi 12.000 de doze; acum am primit 24.000. Aceste doze sunt destinate în primul rând pacienţilor cu afecţiuni cronice, cu risc de acutizare a acestor afecţiuni în această perioadă, personalului medical din toate unităţile sanitare, personelor instituţionalizate, personalului din aceste unităţi şi, nu în ultimul rând, gravidelor şi copiilor pornind de la vârsta de 6 luni”, spune medicul Carmen Scântei.