Actualitate

20% dintre mămicile din Buzău sunt copii care dau naștere altor copii

Anul trecut, 25 de copii ,,au fost uitați” în Maternitate ori în Secția de Pediatrie încă din primele zile de viață. Ei au învățat să spună mamă sau tată asistentelor și medicilor. Cadrele ­me­dicale sunt cele care le aduc zâmbetul pe buze, iar casa lor este salonul din spital pentru o lună sau mai bine, până autoritățile finalizează anchetele sociale, stabilesc dacă pot fi redați familiilor sau dacă de ei  vor ajunge în grija ,,Protecției Copilului”. Despre această situație îngrijotăroare, managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian, trage un semnal de alarmă. El a spus într-o conferință de presă că „din totalul de 2.340 de nașteri, în 2018, 20% sunt mămici minore, unele la 16 ani, fiind la a doua naștere”.

,,Sunt zile cu 4-5 copii abandonați”

O situație la fel de îngrijotăroare este și faptul că nepermis de multe mămici ajung la Maternitate cu infecții, ceea ce măresc riscul de complicații la naștere, tocmai pentru că pe parcursul sarcinii nu au trecut pragul vreunui cabinet me­dical.

Datele statistice care i-au fost prezentate managerului Spitalului Județean Buzău la raportul de gardă de la Maternitate indică faptul că ,,440 de mămici au venit cu grad infecțios, ceea ce înseamnă că pot avea complicații. Sunt foarte multe mămici, atât minore, cât și peste 18 ani, care nu au fost consultate niciodată până să vină să nască, ceea ce determină un grad ridicat de complicații și de infecții, neavând niciodată făcută o analiză, un consult ginecologic. De aici sunt multe mămici care abandonează copiii în Maternitate, fiind zile cu 4-5 copii abandonați”.

Situațiile de abandon înseamnă pentru autorități declanșarea unor proceduri pentru clarificarea situației nou-născuților. ,,Trebuie să luăm măsurile  respective, să anunțăm Protecția Copilului- cu care avem o colaborare foarte bună-,  sunt prompți, dar orice anchetă durează și, uneori, copiii rămân o lună-, o lună jumătate la Maternitate, fără părinți, în îngrijirea cadrelor de la noi, după care, dacă părintele nu vine să îl ia, se găsește soluția prin Protecția Copilului”.

Măsuri gratuite pentru sarcini nedorite

De cele mai multe ori s-a constatat că sărăcia este cea care le împinge pe mămici să-și abandoneze  copiii în unitățile medicale. Acesta fiind motivul principal al abandonului, autoritățile au convenit să dea o mână de ajutor familiilor cu mulți copii a căror situație financiară nu le permite să mai îngrijească și alte suflete.  Este vorba despre monta­rea de sterilete gratuite pentru mămicile care au copii, dar cărora condițiile financiare precare nu le permit să mai crească alții, pentru prevenirea abandonului ulterior. Mai exact, pentru prevenirea abandonului copiilor, Spitalul Județean Buzău, împreună cu Consiliul Județean și cu Protecția Copilului, a semnat un document care dă posibilitetea concretă femeilor din familii fără posibilități financiare care au deja copii de a preveni o sarcină nedorită, considerând că prin aceasta nu se mai ajunge la abandonul copiilor nedoriți în instituțiile spitalicești. Despre acest document, care este în fapt un protocol semnat în luna decembrie a anului trecut între cele trei instituții, directorul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian, a spus că el funcționează astfel: ,,DGASPC obține acordul acestor mămici (n.r. de a-și pune sterilet) și, împreună cu Consiliul Județean, cumpără aceste sterilete, iar medicii din Maternitatea noastră le pun pentru a proteja familiile cu mulți copii, cu imposibilitate financiară, și astfel să nu mai abanoneze copii”. De la semnarea protocolului și până în prezent, adică în decurs de mai bine de o lună de  zile, s-au prezentat două mămici care nu au bani pentru a beneficia de sprijin pentru a-și pune sterilet. ,,Protocolul s-a semnat în decembrie 2018 și deja în ianuarie s-au semnalat cele două mămici care vor să li se pună sterilet. În continuare sper ca această colaborare să meargă din ce în ce mai bine, astfel încât să conștientizăm mămicile care nu mai vor să rămână gravide”.

Cele două mămici cu condiții financiare precare au trei, respectiv patru copii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker