Cu o experiență de aproape cinci ani, programul „Ajungem MARI” continuă și în acest an să sprijine copiii din centrelor de plasament din țară, inclusiv din Buzău. Este vorba despre o inițiativă prin care 1.000 de voluntari din toată țara sunt așteptați să se implice dăruind trei ore pe săptămână unor copii și adolescenți care au mare nevoie de mentori dornici să-i ajute la teme și să împartă cu ei din cunoștințele lor. Programul se derulează în București și 24 de județe.

În Buzău și Râmnicu Sărat, 160 de copii din centre de plasament pot fi ajutați, încurajați și susținuți de voluntarii „Ajungem MARI” pentru a deveni adulți fericiți și respon­sabili.

Nu este nevoie de experiență

„Până pe 28 februarie <Ajungem MARI> caută ­vo­luntari care să meargă săptămânal, pentru o perioadă de cel puțin șase luni, în centrele de plasament pentru a susține ședințe interactive de pregătire școlară, ateliere creative sau de cultură generală, pu­nând mult accent pe încurajarea copiilor. Fiecare voluntar transmite copiilor cunoștințele lui, în funcție de pasiuni și abilități, de la română, matematică și engleză, până la informatică, muzică, teatru, arte plastice, educație pentru sănătate sau financiară. Nu este nevoie de experiență în lucrul cu copiii, dat fiindcă voluntarii  participă la un training inițial și sunt consiliați pe parcurs. Sunt căutați voluntari adulți, dar și tineri peste 16 ani, din orice domeniu, care să creadă în potențialul copiilor, să îi înțeleagă și să îi asculte. Copiii au un potențial fantastic și merită tot ajutorul pe care îl pot primi. Separați de familiile lor, acești copii minunați sunt foarte vulnerabili și au mare nevoie de prieteni și de mentori care să le ofere atenție, curaj și un model pentru o viață mai bună. Fiecare dintre noi poate ajuta un copil să meargă mai departe și să devină un adult fericit, res­ponsabil și sănătos”, a declarat Iarina Taban, director executiv și fondator ,,Ajun­gem MARI”.

Programul se derulează de aproape cinci ani, iar până acum s-au implicat peste 6.000 de persoane. Voluntarii spun că învață și ei de la copii și primesc mai mult decât oferă.

Cum devii voluntar

„De la copii am învățat multe lucruri și învăț constant. M-au învățat să zâmbesc și să mă joc din nou, să sper și să continui mereu, chiar dacă drumul e greu. M-au învățat că, până la urmă, rezultatele muncii tale vor apărea de unde te aștepți mai puțin”, a declarat Ștefana Bănica, vo­luntară Ajungem Mari în Iasi.

Acest modul de voluntariat începe în mai 2019 și durează șase luni. Între timp au loc înscrierile, perioada de training și repartizarea ­vo­luntarilor la centre în funcție de zonă, program și disponibilitate. Voluntarii merg în echipe de câte doi la aceeași grupă de copii pentru o ședință de două ore stabilită de comun acord, în timpul săptămânii sau în weeke-nd.

Înscrierea se face prin intermediul unui formular online până pe 28 februarie. Detalii despre program și înscrieri sunt disponibile pe site-ul www. ajungemmari.ro, în sec­țiunea Devino voluntar .

DISTRIBUIȚI
loading...