159 de cazuri  de persoane infectate HIV se află, la momentul actual, în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, a afirmat directorul acestei insituţii, Cristina Ungureanu, la întrebarea pe care prefectului judeţului, Carmen Ichim, i-a adresat-o pe marginea acestui subiect, la şedinţa Colegiului Prefectural.

,,Respectând permanent metodologiile de supraveghere, a fost identificată internată şi, după caz, tratată, orice persoană depistată seropozitiv în urma testării, astfel încât la această dată, dispunem de o bază de date permanentă, actualizată a infecţiei HIV SIDA“, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Buzău, Cristina Ungureanu.

HIV, Virusul Imunodeficienţei Umane, este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA, Sindromul Imunodeficienţei Dobândite, este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV. Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. A fi infectat cu HIV, adică a fi seropozitiv, nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.

HIV nu se transmite prin strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe, autobuz, scaune, birouri etc. Situaţiile în care există risc moderat de infectare sunt: contact sexual oral neprotejat sau în cazul unei răni superficiale pe piele care intră contact cu sângele unei persoane infectate.

Care sunt simptomele

Boala este, de cele mai multe ori, asimptomatică şi ajunge să se manifeste după câteva luni, în unele cazuri, sau chiar după câţiva ani, în anumite situaţii, prin complicaţiile pe care le dă.

Specialiştii spun că simptomele ce apar la câteva zile sau săptămâni de la contractarea virusului ar putea fi  febra asociată cu dureri de cap, stare generală de slăbiciune, ganglioni măriţi, transpiraţii nocturne, diaree, infecţii cutanate, dureri musculare, apariţia iritaţiilor şi a ulceraţiilor bucale sau genitale.

Pe măsură ce virusul se multiplică şi degradează sistemul imunitar al organismului, pot apărea frecvent simptome şi manifestări ale HIV precum senzaţie de oboseală cronică, inflamarea nodulilor limfatici, probleme de respiraţie, febră şi frisoane, scădere în greutate, tuse uscată.

DISTRIBUIȚI
loading...