Agricultorii vor depune doar o cerere unică de plată, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Cererile se depun la Centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în cazul fermierilor care solicită subvenţii pentru o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul celor care solicită sprijin pentru o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Pentru a beneficia de subvenţii, solicitanţii – indiferent că sunt persoane fizice sau juridice -, trebuie să prezinte adeverinţa eliberată de către unităţile administrativ-teritoriale conform înscrierilor din Registrul Agricol. La de­punerea cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conţin zone de interes ecologic, precum şi a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea de­punerii Cererii Unice de Plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii. Terenurile care nu fac parte din circuitul agricol pentru întregul an de cerere nu sunt eligibile la plată.

Deşi APIA Buzău le-a transmis fermierilor să se prezinte la data şi ora la care sunt programaţi conform invitaţiei primite, pentru a utiliza eficient timpul pe care instituţia l-a rezervat pentru primirea cererilor în Campania 2018, aceştia nu au dat curs invitaţiei. Este vorba, mai ales, despre cei care au o suprafaţă mai mică de 50 hectare teren agricol.

Mai exact, pentru luna martie erau programaţi 9.202 fermieri. Până pe 12 martie erau programaţi peste 2.900, iar dintre aceştia puţin peste 1.900 au depus  documentele pentru cerere unică de plată. Reprezentanţii APIA Buzău se aşteaptă ca aceştia să vină în număr mare către sfârşitul perioadei, ceea ce va face ca instituţia să se aglomereze.

Fermierii buzoieni care solicită plăţi în cadrul schemelor de plată şi măsurilor de sprijin aferente Campaniei 2018, trebuie să respecte normele de eco-condiţionalitate, care cu­prind Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR), pe tot parcursul anului, pe toate parcelele agricole din cadrul exploataţiei, indiferent de mărimea lor. Ce trebuie ştiut este faptul că între 15 mai şi 1 iunie urmează să fie percepute penalizări de întârziere.

DISTRIBUIȚI
loading...