Actualitate

120 de bătrâni din Brădeanu, îngrijiți la domiciliu printr-un proiect european

Asociația For Change, în parteneriat cu „Fundația Crucea Alb Galbenă din România-Filiala Buzău, a demarat proiectul „Împreună împotriva izolării vârstnicilor din România”, finanțat prin Programul Operațional ­Ca­pital Uman, un program în valoare de peste 2,7  milioane de lei.

Lansarea oficială a proiectului a avut loc luni, 30 septembrie, la Consiliul Județean Buzău. Evenimentul a avut loc cu doar o zi înainte de data la care se sărbătorește Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice și a reunit re­prezentanți ai Consiliului Județean Buzău, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Buzău, precum și reprezentanți ai autorităților locale și furnizori de servicii sociale destinate vârstnicilor.

Proiectul își propune facilitarea accesului la servicii socio-medicale integrate pentru un număr de 165 de persoane vârstnice, dintre care 120 sunt din comuna Brădeanu, iar alte 45 din comunele Cosoba și Crevedia Mare, județul Giurgiu.

În cadrul proiectului se urmărește creșterea nu­mărului de servicii sociale și socio-medicale de îngrijiri la domiciliu, creșterea speranței de viață pentru cei 165 de beneficiari și creșterea nivelului participării sociale active și demne a cel puțin 200 de persoane vârstnice din cele trei comunități. ,,Ne dorim ca prin serviciile oferite în cadrul proiectului să asigurăm o bătrânețe demnă beneficiarilor noștri, să contribuim la creșterea speranței de viață a acestora și la scăderea gradului de instituționalizare a vârstnicilor dependenți, prin oferirea de servicii socio-mediale la domiciliul propriu”, a spus Aurelia Pasăre, Președinte Asociația Four Change.

Cuvântul de deschidere al evenimentului l-a avut președintele Consiliului Jude­țean, Petre Emanoil Neagu, după care Loredana Doro­banțu, director executive al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Buzău, a vorbit despre problematica vârstnicului în România, iar managerul de proiect, Aurelia Pasăre, a prezentat proiectul „Împreună împotriva izolării vârstnicilor din România!”.

La conferința de lansare a proiectului desfășurată la Buzău au mai participat primarul comunei Bră­deanu, Costel Nicolae. Acesta a făcut o prezentare a situației persoanelor vârstnice din comuna Brădeanu.

De asemenea, au mai fost abordate subiecte precum cele privind importanța acordării de servicii medico-sociale în comunități și cola­borarea cu reprezentanții autorităților locale,  de către Cristina Vasile, directorul executive al  Fundației Crucea Alb-Galbenă Buzău și mecanismele de finanțare a serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, de către Mariana Oancea, expert servicii sociale, Asociația Four Change.

Despre un model de contractare a serviciilor de îngrijire la domiciliu a explicat Nicoleta Amoisoaie, repre­zentant Primărie Comuna Berca, și nu în cele din urmă s-a pus în discuție importanța serviciilor de îngrijire la domiciliu, subiect abordat de Dumitra Drăghici, în calitate de beneficiar de servicii.

Cu această ocazie  a fost prezentat și pachetul legislativ terțiar ca soluție pentru contractarea de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice, în vederea dezvoltării unui sistem național de servicii sociale disponibil în orice comunitate și adaptat nevoilor reale ale beneficia­rilor.

Acest proiect vine ca un răspuns al cerinței foarte mari de servicii în acest domeniu, datele statistice reliefând această problema din ce în ce mai gravă. Potrivit realizatorilor proiectului, populația vârstnică re­prezintă 15% din populația țării, iar estimările arată că în anul 2050, procentul va ajunge la 30%. Nevoia de servicii destinate persoanelor vârstnice se ma­nifestă la cel puțin 20% din populația vârstnică actuală, dar este acoperită doar în procent de 0.23%.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker