Liceenii din Liga Ele­vilor Meseriaşi, primul grup de iniţiativă din învăţământul profesional şi tehnic (I.P.T), au început să lucreze la două proiecte pentru îmbunătăţirea sistemului din care fac parte. Acestea fac referire la dezvoltarea abilităţilor interpersonale şi la moder­nizarea atelierelor de practică. Liga Elevilor Meseriaşi face parte din programul România Meseriaşă dezvoltat de OMV Petrom.

„Sunt foarte fericit că pot munci cot la cot cu nişte oameni extraordinari pentru îmbunătăţirea sistemului de învăţământ profesional şi tehnic. Sunt sigur că aceste proiecte vor fi finalizate de către colegii mei din ligă, ele fiind deja foarte bine structurate. În plus, toţi membrii sunt foarte entuziasmaţi şi implicaţi în realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus”, a declarat Viorel Răducu, Preşedintele Ligii Elevilor Meseriaşi, elev în clasa a 12-a la Liceul Tehnologic Economic Elina Matei Basarab din Râmnicu Sărat.

Care sunt avantajele pe care le oferă Liga Elevilor Meseriaşi   

Elevii din ligă s-au împărţit în două echipe, urmând ca fiecare dintre acestea să se ocupe de implementarea unui proiect. Primul grup a identificat nevoia elevilor din clasele IX-XII din judeţul Buzău de a-şi dezvolta abilităţi de viaţă pentru continuarea studiilor şi/sau integrarea pe piaţa muncii. Scopul acestora este de a creşte interesul în rândul tinerilor şi a cadrelor didactice din 12 licee I.P.T Buzău pentru a se implica şi a participa la activităţi extracurriculare pe teme de leadership sau comunicare în termen de 6 luni. Elevii vor face un sondaj în licee pentru a afla care este cea mai dorită temă, urmând ca aceea să fie predată în şcoala res­pectivă. Cursurile vor fi realizate de traineri specia­lizaţi şi vor avea loc în perioada decembrie 2018 – aprilie 2019.

Al doilea proiect al Ligii Elevilor Meseriaşi are sco­pul de a creşte calitatea componentei practice din I.P.T. pentru dobândirea competenţelor profesionale necesare pe piaţa muncii. Echipa are drept obiectiv dotarea în următoarele 6 luni a unui atelier de practică pentru cea mai căutată calificare din judeţ. Elevii vor organiza un eveniment de strângere de fonduri şi vor discuta cu agenţii economici despre implicarea pe care o pot avea în dotarea atelierului.

Ce este Liga Elevilor Meseriaşi

Liga Elevilor Meseriaşi este primul grup de iniţiativă din învăţământul profesional şi tehnic. Fiind formată din 27 de elevi şi 24 de profesori de la liceele tehnologice şi şcolile profesionale din judeţul Buzău, liga are obiectivul de a deveni o voce pentru tinerii meseriaşi, care să propună decidenţilor soluţii eficiente şi pe termen lung pentru acest tip de învăţământ. Liga Elevilor Meseriaşi este un proiect OMV Petrom realizat în cadrul programului România Meseriaşă.