Realizatorul site-ului truenomads.com a realizat un top cu cele mai interesante lucruri pe care le-a aflat despre România după ce a vizitat ţara noastră. „Nu auzisem mai nimic despre România înainte să o vizitez, dar am aflat o mulţime de lucruri în momentul în care am ajuns acolo. Cu siguranţă sunt foarte bucuros că am ajuns să văd şi să cunosc această ţară minunată în care am stat aproape două luni!”.

În continuare vă prezen­tăm cele 12 de lucruri interesante despre România, prezentate de truenomads.com.

1. Cele mai cunoscute romane inspirate de locuri din România sunt „Castelul din Carpaţi” de Jules Verne şi „Dracula” de Bram Stoker.

2. România este pe locul nouă în lume în ceea ce priveşte producţia de vin.

3. Bancnota românească de 10 bani pusă în circulaţie în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume printată vreodată. Dimensiunile ei sunt de 2,75 x 3.80 cm.

4. Motorul modern cu reac­ţie a fost inventat de bucureştea­nul Henri Coan­dă în 1910.

5. Reţeaua de transport în comun din Bucureşti este a patra cea mai mare din Europa.

6. Soprana Alma Gluck, prima artistă lirică ce a reuşit să vândă un milion de înregistrări, s-a născut în Bucureşti, pe 11 mai 1884.

7. În Braşov se găseşte cea mai mare biserică în stil gotic dintre Viena, Austria şi Istanbul, Turcia: Biserica Neagră.

8. Castelul Peleş a fost primul castel din Europa care a fost în întregime luminat cu curent electric. Energia electrică era produsă de instalaţia proprie a castelului. Sistemul de încălzire al castelului a fost construit în 1888 şi este funcţional şi astăzi.

9. Timişoara a devenit în 1889 primul oraş din Europa care a avut iluminat public electric.

10. Stiloul a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru şi a fost brevetat în mai 1827. Inventatorul a trăit între anii 1799-1875

11. Nicolae Păulescu a fost omul de ştiinţă român care a des­coperit insulina şi care, iniţial, a numit-o pancreină. Cu toate acestea, doi oameni de ştiinţă canadieni au primit Premiul Nobel în 1923 pentru studiile lor despre insulină.

12. Cele mai vechi fosile de homo sapiens de până acum au fost descoperite în sud-vestul României, în Peştera cu Oase. Fosilele sunt vechi de aproximativ 37.800-42.000 de ani.

 

DISTRIBUIȚI
loading...