Trei din cele 11 platforme de gunoi îngropate, finalizate recent de RER Sud, au fost inaugurate, vineri, în Cartierul Obor. Aceasta după ce, anul trecut, o asemenea investiţie, situată în vecinătatea Bisericii Greci, a fost realizată în mod experimental. În afară de cele trei situate în Cartierul Obor, platformele date în folosinţă vineri, finanţate de către RER Sud, sunt situate pe strada Traian Vuia, Piaţa Teatrului, Cartier Micro III, Cartier Micro XIV (două), strada Frăsinet (trei).

Conform primarului Constantin Toma, până la sfârşitul ­anului vor mai fi finalizate încă 12 platforme, iar în doi ani, întreg municipiul ar putea fi acoperit cu acest tip de platforme: „Spre sfârşitul anului trecut, am montat trei platforme de gunoi îngropate, experimental; cum rezultatul a fost foarte bun, am luat decizia, împreună cu RER, să extindem acest tip de colectare a gunoiului, selectiv, şi, bineînţeles, încercăm, până la sfârşitul anului, să mai montăm încă 12. Sperăm ca, în următorii doi ani, tot Buzăul să îl avem acoperit cu astfel de platforme, care s-au dovedit extrem de eficiente, care exclud şi situaţiile urâte, cu câini care intră în platformele de gunoi de suprafaţă şi cu oameni care caută prin gunoaie. În această zonă (Obor, n.r.) am terminat şi amenajarea parcărilor şi atribuirea locurilor de parcare; urmează – deocamdată sunt în procedură de licitaţie care, din păcate, durează mult – două locuri de joacă în Cartierul Obor din totalul de ci­nci scoase la licitaţie. Dorim ca, până la cel târziu jumătatea anului viitor, să avem toate cele 42 de locuri de joacă amenajate sau făcute de la zero, inclusiv cu contribuţia copiilor şi a profesorilor de la Liceul de Artă, acolo unde sunt în apropierea blocurilor, să mai punem şi câte o scenă de desene animate, să facă şi mai mare atracţia. În acelaşi timp, încercăm să amenajăm câte ceva şi pentru bunici pentru când vin cu nepoţii la aceste locuri de joacă”, a spus primarul Toma.

La rândul său, viceprimarul Ionuţ Apostu a precizat că cele 12 platforme îngropate care vor fi date în folosinţă până la sfârşitul anului, şi a căror construcţie este finanţată de Primărie, vor fi situate în Cartierul Dorobanţi II (şapte), strada Unirii Sud (trei), Cartierul Unirii şi strada Stadionului.

Cu aceste 12 platforme care vor fi finalizate până la sfârşitul ­anu­lui, un sfert din municipiu va fi acoperit deja cu acest tip de sisteme de colectare a gunoiului, a precizat directorul general al RER Sud, Liviu Mocanu. „La ora actuală, cam 25 la sută din totalul platformelor din oraş – dacă le punem la socoteală şi pe cele 12 care vor fi finalizate până la sfârşitul anului – sunt îngropate. Ca element de noutate, am introdus extragerea biodegradabilului din deşeurile menajere, pentru că la anul vrem să facem o staţie de compost (…) Dacă la case deja am finalizat proiectul de colectare a vegetalelor separat, cu pubela maro – din 2016 şi până în prezent am distribuit 8.000 de pubele maro la toate casele cu care avem contract – vom începe la platforme, la asociaţii, uşor-uşor, extragerea biodegradabilului din deşeuri menajere”, a mai spus Mocanu, care a precizat că o platformă de genul celor inaugurate vineri în cartierul Obor costă 8.500 de euro, preţul acestora variind între 8.000 şi 10.500 euro (cele cu patru compartimente).

DISTRIBUIȚI