Ultima bursă de a locurilor de muncă din acest an va avea loc peste două săptămîni în municipiul  Buzău şi, deşi este dedicată absolvenţilor, ea poate fi considerată una generală.

Agenţia Judeţeană pen­tru Ocuparea Forţei de Muncă pregăteşte  astfel “Bursa locurilor de munca pentru absolvenţi promotia 2018”, programată a se desfăşura în data de 19 octombrie, la sediul Colegiului Agricol

“C. Angelescu”, str. Cri­zan­temelor nr. 17, începând cu ora 9,00. Până la această dată au răspuns invitaţiei de a participa la bursă 22 de angajatori, ceea ce nu în­seamnă un motiv de îngrijorare, spun specialiştii instituţiei buzoiene de ocupare, având în vedere faptul că, din experienţa anilor precedenţi, cele mai multe oferte de locuri de muncă pentru bursă vin cu câteva zile înainte de data programată.

Care este oferta de locuri de muncă

Potrivit estimărilor făcute pe piaţa muncii buzoiene, nu vor exista surprize în ceea ce priveşte oferta locurilor de muncă. Prin urmare, la bursa din 19 octombrie, angajatorii vor căuta cu preponderenţă angajaţi cu calificare sau care vor urma cursuri de calificare pentru posturile de confecţioner textile, sudor, construcţii, majoritatea locurilor de muncă având adresabilitate către muncitorii necalificaţi. Cu toate acestea, spune directorul instituţiei, Ionel Tociu, nu este exclus ca la această bursă să apară locuri de muncă şi pentru personae cu studii superioare. Pentru că, desi este denumită generic ,,bursa absolvenţilor promoţia 2018”, la întâlnirea cu angajatorii sunt bineveniţi şi şomerii din alte categorii.

Ce fel de forţă de muncă  va participa la bursă

Potrivit datelor statistice, în evidenţa Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă se află peste 400 de absolvenţi promoţia 2018 care beneficiază de indemnizaţie de şomaj. Ei sunt acei absolvenţi care nu au mers la facultate şi care bine­înţeles că, în mare parte, se află în căutarea unui loc de muncă. Tot în baza de date a AJOFM Buzău se află încă 1.000 de personae care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, deci sunt persoane care au avut un loc de muncă şi care au fost concediaţi. Directorul AJOFM Bu­zău spune că astfel de personae au vârsta între 30 şi 40 de ani, au familii şi sunt interesate să găsească un loc de muncă, iar perioada în care astfel de personae reuşesc să se reangajeze este, în medie, undeva la 6 luni de zile. Prin urmare, la bursa din octombrie se vor regăsi şi persoane din această categorie. Tot în baza AJOFM se mai află şi peste 11.000 de persoane beneficiare a Legii venitului minim garantat, care în mare parte nu sunt interesate de oferta de locuri de muncă şi nu sunt active pe piaţa muncii.

Dacă la nivelul ju­deţului Buzău, în mod constant, lună de lună, există o ofertă, ce vine din partea angajatorilor autohtoni, de peste 300 de locuri de muncă, la nivel naţional oferta este cu mult mai mare şi se află şi la îndemâna buzoienilor care se află în căutarea unui loc de muncă. Ultimile date statistice indicau faptul că, la nivel naţional, cele mai multe locuri de muncă sunt oferite pentru muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor (2.162), muncitor necalificat în industria confecţiilor (1.595), agent de securitate (1.520), lucrător comercial (1.457), manipulant mărfuri (1.322), şofer autocamion / maşină de mare tonaj (931), confecţioner-asamblor articole din textile (915), muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căp­tuşeli, zidărie, plăci mo­zaic, faianţă, gresie, parchet (880), vânzător (827), muncitor necalificat la ambalarea produselor solide şi semisolide (731). Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau de reşedinţă ale căror date de contact se află pe site-ul www.anofm.ro.

Peste 2.000 de locuri de muncă în Spaţiul Economic European

Locurile de muncă din afara ţării sunt ofertate prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi sunt  cu contracte de muncă certe.  Cele mai multe locuri de muncă sunt ofertate de ţări precum Spania şi Germania.  Aici oferta este mult diversificată ca şi profesii decât cea din plan local. Peste 2.000 de locuri de muncă sunt disponibile în Spaţiul Economic European prin reţeaua Eures, anunţă Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Cele mai multe oferte de angajare sunt în Spania, unde se caută muncitori pentru culesul căpşunilor. Potrivit unui comunicat de presă transmis de ANOFM, angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei Eures România, 2.032 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe dintre acestea, 961, sunt în Spania, unde se caută 956 de muncitori necalificaţi în agricultură, la cules de căpşuni, doi muncitori la cules de struguri, doi tractorişti şi un operator centrale electrice. În Germania se oferă 468 de locuri de muncă: 120 curier, 80 personal curăţenie, 51 electrician, 51 lăcătuş, 50 instalator, 50 sudor, 24 şofer camion, 4 manager hardware sisteme de securitate, 4 manager software sisteme de securitate, 4 mecanic auto, 4 mecanic instalaţii sanitare, de încălzire şi climatizare, 4 şofer autobuz, 2 bucătar, 2 inginer verificare şi validare, 2 lucrător forestier, 1 coordonator activităţi arhitectură electrică, 1 coordonator echipă SE în domeniul electric/electronică, 1 constructor struc­turi din metal, 1 dezvoltator componente electrice/electronice, 1 dez­voltator sistem Android, 1 inginer dezvol­tare, 1 inginer pro­iectant, 1 inginer de sistem, 1 ospătar, 1 personal în domeniul hotelier, 1 personal servire la mese, 1 recepţioner, 1 specialist restaurant, 1 tehnician sisteme electrice, 1 tehnician instrumentaţie şi control, 1 tehnician sisteme de răcire. De asemenea, în Marea Britanie sunt dis­ponibile 202 locuri de muncă: 200 muncitor industria piscicolă, 1 curier liber profesionist; 1 vopsitor auto, în Olanda sunt 92 locuri de muncă vacante: 20 lucrător la banda de producţie, 20 operatori la maşini şi utilaje pentru fabricarea produselor alimentare, 10 ambalatori, 10 manipulator marfă, 10 tâmplari, 10 zidari, 5 dulgher, 5 rigipsar, 1 mecanic maşini agricole, 1 agent de muncă temporară. În Letonia sunt 80 locuri de muncă: 20 instalator, 20 lăcătuş mecanic /mecanic auto, 20 tencuitor, 20 zugrav; în Irlanda – 79 locuri de muncă (50 îngrijitor persoane, 25 ciontolitor, 4 cosmetician /mani­­chiurist), în Ungaria – 54 locuri de muncă (10 casier, 10 manipulant mărfuri, 10 măcelar, 10 vânzător, 8 cofetar, 3 ajutor bucătar, 2 muncitor /tehnician în construcţia reţelelor de telefonie, 1 agent vânzări). Alte oferte de angajare sunt în Irlanda, Malta, Finlanda, Franţa, Slovenia, Lituania, Bulgaria, Belgia, Polonia.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.eures.anofm.ro

DISTRIBUIȚI
loading...